Tullen varnar för farliga varor på nätet

TT

Publicerad 2023-12-12

Några av de farliga, kopierade eller felmärkta varor som Tullverket beslagtagit.

Piratkopierade mobilladdare som kan börja brinna, leksaker för småbarn med lösa delar och barnskor med skyhöga halter bly i sulan.

Tullverket varnar för farliga varor som säljs på nätet efter årets beslag av 600 000 farliga, kopierade eller felmärkta varor.

Bland de över 600 000 varor som Tullverket stoppat från att komma in på den svenska marknaden sticker särskilt ett företag ut, som försökte importera nästan 400 000 produkter, enligt Tullverket.

Exempelvis har man under året beslagtagit elektroniska kokplattor som riskerar att överhettas, och piratkopior på mobilladdare som kan vara brandfarliga.

Exploderat vid sängen

– Det finns några exempel där de exploderat när folk laddat sina mobiler vid sängen, vilket man ju inte ska göra, säger Tullverkets verksamhetsexpert Per Holgersson.

Tullverket har även hittat barnleksaker som kan innehålla lösa delar eller som innehåller för höga halter av kemikalier. Exempelvis beslagtogs tidigare i år barnskor med blinkande lampor som hade 20 viktprocents bly i sulorna.

Även smycken har i Kemikalieinspektionens analyser visat sig innehålla allt för höga halter av bly och kadmium.

De 600 000 varorna har tagits i samband med 192 ingripanden av Tullverket. Det är en ökning från fjolårets 121 ingripanden.

Antalet beslag av förfalskade artiklar har även ökat kraftigt, från fjolårets dryga 18 000 till mer än 72 000 i år. Fjolåret var dock lägre än vanligt och årets nivå är i linje med ”normala nivåer”. Holgersson räknar med att helårssiffran för förfalskningar kommer att landa på omkring 100 000, då man ser en ökning av importer inför julen.

Billiga produkter

Hur kan man undvika att köpa dåliga produkter?

– Det är naturligtvis jättesvårt, de som kopierar är ju duktiga och det kan vara svårt att se skillnad, säger Per Holgersson.

– Men om produkten är väldigt billig exempelvis, eller om det inte finns någon kontaktinformation på hemsidan, då kanske man ska välja en annan.

Europeiska företag vars produkter kopierats beräknas att på det sättet ha förlorat 1 340 miljarder kronor, enligt Europeiska unionens immaterialrättsmyndighet och OECD.

Följ ämnen i artikeln