Historiker tar över Skolverket

TT

Publicerad 2024-01-15

Joakim Malmström blir ny generaldirektör för Skolverket.

Historikern Joakim Malmström blir ny generaldirektör för Skolverket, meddelar skolministern.

Skolminister Lotta Edholm (L) presenterade den nya myndighetschefen på en pressträff på måndagen. Hon tog också upp de försämrade Pisa-resultaten i läsförståelse och matematik – resultat som måste tas på allvar, enligt Edholm.

Skolverkets nya ledning får ett väldigt tydligt förändringsmandat, säger skolministern.

– Det är viktigt att vi får en generaldirektör som tar svensk skola tillbaka till grunderna.

Joakim Malmström efterträder Peter Fredriksson, som haft posten sedan sommaren 2017.

Malmström är disputerad historiker och sedan i april 2021 Sveriges riksantikvarie. Han har tidigare varit universitetsdirektör och förvaltningschef vid Stockholms universitet samt chef för Naturhistoriska riksmuseet.

Edholm understryker att Malmström har en lång och gedigen erfarenhet av ledarskap inom statsförvaltning och utbildningsväsende. Däremot tar han själv upp att han inte kommer från skolvärlden.

– Det kanske en och annan skoldebattör redan hunnit twittra om och jag tänker inte låtsas att jag vet allt om de utmaningar som lärare, skolledare och elever möter i sin vardag. Men jag vet att jag är nyfiken och snabb på att lära mig, säger Malmström.

Skolverkets uppgifter är bland annat att ta fram kurs- och ämnesplaner, allmänna råd, analyser och statistik på skolområdet. Myndigheten ansvarar också för de nationella proven, utfärdar lärarlegitimation och fördelar statsbidrag.

Följ ämnen i artikeln