Åtalades för tortyrliknande misshandel – i dag föll domen

Publicerad 2024-03-07

Brotten som föräldraparet från Eslöv utsatte sin dotter för har liknats vid ren tortyr.

I dag föll domen mot den åttaåriga flickans mamma och pappa.

De döms till åtta års fängelse vardera för bland annat synnerligen grov misshandel.

När den i dag åtta år gamla flickan efter åtta månaders vård fick lämna sjukhuset och flytta in i sitt nya familjehem var hon först oroad.

Hon frågade sina familjehemsföräldrar om hon skulle bli tvungen att sova i tvättstugan, så som hon hade fått göra hemma hos sin riktiga familj, fastspänd i en bilbarnstol i mörkret.

Men när hon förstod att hon skulle få sova i en vanlig säng blev hon lugn.

I dag är hon en glad och kavat tjej som älskar enhörningar och att hoppa studsmatta, som har vänner och trygghet och går i skolan.

– Hon lever ett sådant liv som barn i hennes ålder borde få leva, säger flickans målsägandebiträde Malin Raihle.

Paret från Eslöv misstänks ha synnerligen grovt misshandlat sin ena dotter.

Döms till fängelse

Brotten som flickans föräldrar, en 35-årig kvinna och en 43-årig man, åtalades för att ha begått mot henne har av åklagaren i målet liknats vid tortyr.

Vid slutpläderingen yrkade åklagaren på det högsta möjliga straff som åtalspunkterna kan ge.

– Det är väldigt allvarliga brott. Flickan kommer få leva hela sitt liv utan magsäck. För mig finns det inget annat val än att de ska dömas till långa fängelsestraff. Det ska absolut inte vara lägre än 10 års fängelse, gärna över, sa åklagare Ingegerd Jigin den sista dagen i rätten.

Lunds tingsrätt gick inte helt på åklagarnas linje men dömde i dag föräldrarna till åtta års fängelse vardera för bland annat synnerligen grov misshandel.

– Tingsrätten delar åklagarens bedömning att det är föräldrarna som har sett till att flickan fick i sig ättikan, säger rådmannen Linda Palmenäs, ordförande i målet.

”Mycket allvarlig brottslighet”

Föräldraparet döms även för olaga frihetsberövande bestående i att de hållit flickan instängd i familjens tvättstuga, där hon suttit bunden i en bilbarnstol.

Föräldrarna ska betala skadestånd till flickan med drygt 955 000 kr.

– Den brottslighet som flickan har utsatts för är mycket allvarlig och integritetskränkande, då den har begåtts av båda föräldrarna mot ett barn i hennes hem, där hon har haft rätt att känna sig trygg, säger Linda Palmenäs.

De döms dock inte för att ha hållit flickan inspärrad i ett sovrum i en tidigare bostad familjen bodde i.

Den långa utredningen och den omfattande rättegången har visat hur den lilla flickan under flera år hölls isolerad från samhället .

Från år 2020 dök hon inte längre upp hos läkare eller tandläkare. När skolan började var hon bara där vid fyra tillfällen under en hel termin.

När familjen tog foton och lade ut på sociala medier var flickan inte med. Sms mellan de åtalade föräldrarna visar även hur de runt den här tiden började kalla dottern för öknamn, som ”möget”, och prata om henne i kränkande ordalag.

När hennes syskon lekte på tomten och hoppade studsmatta tvingades hon vänta i hallen.

– Hon har berättat att hon inte fick sitta (i hallen och vänta reds. anm) utan skulle stå och vänta, säger familjehemsmamman i förhör.

Föräldrarna misstänks ha hållit flickan inlåst i tvättstugan. Där satt hon dagarna igenom i mörkret, fastspänd i en bilbarnstol med smutsiga blöjor på sig.

”Dom orkade inte med mig”

Och så var det all misshandel.

Flickan brändes med hett vatten, fick armarna brutna utan att sedan få vård, så pass lite mat att hon blev undernärd och så hölls hon inlåst och fastspänd.

Flickan har själv berättat i förhör hur hon den sista tiden innan hon fördes till sjukhuset fick tillbringa sin tid i familjens tvättstuga. Föräldrarna tog bort handtaget från insidan och band fast henne i en bilbarnstol.

Där fick hon sitta i blöjor som sällan byttes, vilket orsakade henne sår och svår smärta.

Förhörsledaren: Å när du sitter här inne hur är det då med, med mat å gå på toan å så?
Flickan: Jag hade blöja. Å pappa å mamma kom med mat istället. Å dricka.
Förhörsledaren: Å dricka … Vad var det du fick äta för nånting då?
Flickan: Det som dom, dom inte äter upp. 
Förhörsledaren: (…)Hur kom det sig att du skulle bo där?
Flickan: Dom orkade inte med mig.
(…)
Förhörsledaren: Hur känns det i magen när man sitter där, eller här inne?
Flickan: Ensam.

Efter att flickan natten mot julaftonen 2022 fått i sig ättiksprit blev hennes tillstånd så allvarligt att föräldrarna till slut kände sig tvingade att söka vård.

Väl på sjukhuset uppdagades hela historien om det helvete flickan hade levt i.

I förhör har grannar berättat att man såg syskonen leka på gården, men aldrig flickan.

”Hon är en glad unge”

Den 35-åriga mamman och den 43-årige pappan har konsekvent nekat till brott. De säger sig inte ha sett flickans skador och menar att flickan drack ättikan självmant.

De rättspsykiatriska undersökningar visar att de inte lider av allvarliga psykiska störningar.

Så varför just denna flicka, i en stor syskonskara, utsattes har därför förblivit en gåta.

I förhör berättar hennes familjehemsmamma om flickans liv i dag.

– Hon är en glad unge. Allt hon gör för första gången som att bada gör henne glad, som när hon cyklade för första gången. När hon badade första gången så skrek hon av glädje. Hon berättade att hon inte fick bada hemma för hon var så äcklig.

Även om hon har fysiska men i form av en bortopererad magsäck upplever de omkring henne att hon i dag mår bra.

– Hon är en bestämd tjej med glimten i ögat. Hon har mycket humor och även en stark integritet. Det är väl så hon lyckats ta sig igenom det här, eftersom hon har den starka livsgnistan hon har, flickans målsägandebiträde Malin Raihle.