Nytt brott ska stoppa att stöldgods förs ut

TT

Publicerad 2023-12-18

Ett nytt brott föreslås för att stoppa att stöldgods förs ut ur landet – utförselhäleri.

– Det här är ett växande samhällsproblem, säger utredare Gunnel Lindberg.

Polisen och försäkringsbranschen räknar med att omkring 50 procent av bostadsinbrotten och 90 procent av stölderna av sådant som bilar och båtmotorer begås av internationella ligor. Värdet av det som förs ut ur landet beräknas till 1,5–2 miljarder kronor per år.

Det nya brottet utförselhäleri innebär en ny roll för Tullverket. I dag har tullen inget med förmögenhetsbrott att göra, påpekar Gunnel Lindberg.

– De ska kunna upptäcka brottet, ingripa på plats och så långt det är möjligt se till att stöldgodset inte förs ut ur landet, säger hon.

Själva brottet ska däremot utredas av polisen.

Utförselhäleri ska kunna leda till max två års fängelse. Är brottet grovt ska det kunna leda till högst sex års fängelse. Även försök, förberedelse och stämpling ska vara straffbart.

Lindberg föreslår även skärpt straff för narkotikasmuggling när syftet är att drogerna ska säljas, och därtill ett helt nytt system för tullens administrativa sanktioner (som i dag är tulltillägg, viten och förseningsavgifter).

Förslagen ska nu skickas ut på remiss. De föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) säger att förslagen är viktiga.

– Det har hänt en del på de sista 30-40 åren och det är inte alltid lagstiftningen hängt med. Ska vi på allvar kunna strypa den kriminella ekonomin behöver vi förändra både lagstiftning och verktyg, säger Svantesson.

Följ ämnen i artikeln