Döms för dråp efter dödsskjutning i Borlänge

TT

Uppdaterad 2020-06-10 | Publicerad 2020-03-10

Poliser undersöker brottsplatsen efter dödsskjutningen förra sommaren. Arkivbild.

En ung man sköts förra sommaren ihjäl vid köpcentret Kupolen i Borlänge. Nu dömer Falu tingsrätt två män för dråp och grovt vapenbrott, och en kvinna för medhjälp till dråp.

Bakom händelsen ligger bland annat en tvist om en obetald skuld.

Dödsskjutningen ägde rum tidigt på morgonen den 8 juli förra året. Enligt domstolen kan flera saker ligga bakom händelsen. Till exempel en konflikt kring en skuld på 2 900 kronor som dödsoffret haft till den 23-åriga kvinnan.

Det kan också ha påverkat att den unge mannen tidigare hotat en annan av de nu dömda, en 31-årig man som är kvinnans tidigare pojkvän.

"Farlig duell"

Enligt tingsrätten har 31-åringen "mer eller mindre erkänt" att det var han som avlossade skotten, men han har hävdat att det gjordes i nödvärn. En 30-årig man har i sin tur erkänt att han försett 31-åringen med ett skjutklart vapen och skjutsat honom till brottsplatsen, men påstår att han inte förstått vad som skulle hända. Kvinnan har hävdat att hon inte varit delaktig på ett sådant sätt att hon gjort sig skyldig till brott.

Tingrätten anser dock att dessa invändningar har kunnat motbevisas. I sin dom skriver den att 31-åringen och offret haft en intensiv kontakt före skjutningen som "närmast kunnat liknas vid en utmaning till en dödlig eller i varje fall ytterst farlig duell". De tre var alla medvetna om risken för att den unge mannen skulle kunna komma att dö, när de tog med ett skjutklart vapen till mötet vid Kupolen.

"Varit likgiltiga"

"I sitt uppretade och hatfulla tillstånd har de varit likgiltiga för att risken skulle kunna förverkligas, vilket den mycket riktigt gjorde", skriver tingsrätten.

Åklagaren hade åtalat de tre för mord, men tingsrätten bedömer alltså gärningarna som dråp respektive medhjälp till dråp. Den bedömningen har stor påverkan på straffet. Åklagaren hade yrkat på minst 16 års fängelse, men tingsrätten dömer männen till fängelse i nio år, medan kvinnan får sju års fängelse.

Följ ämnen i artikeln