Assange "skulle samarbeta" med Sverige

TT-AFP

Publicerad 2019-04-14

Julian Assange i fredags, när han precis gripits på Ecuadors ambassad i London.

Julian Assange skulle samarbeta med svenska myndigheter om förundersökningen om våldtäkt tas upp igen, men han kommer att fortsätta motsätta sig alla försök att utlämna honom till USA, uppger hans advokat.

– Vi svarar gärna på de frågorna om och när de kommer upp, säger hans advokat Jennifer Robinson om våldtäktsanklagelserna till Sky News.

– Den viktigaste frågan just nu är den om utlämning till USA, som vi har varnat för i många år, säger hon.

Wikileaksgrundaren har hela tiden nekat till anklagelserna om våldtäkt i Sverige. Om Stockholm skulle göra en formell begäran om utlämning kommer Storbritannien tvingas fatta beslut om huruvida den svenska eller den amerikanska begäran ska behandlas först.

Vill ha försäkran

Assange vill ha en försäkran från Sverige att han inte skulle utlämnas till USA.

– Han står inte över lagen. Julian har aldrig varit orolig för att möta rättsinstanser i Storbritannien eller i Sverige. Det här fallet handlar om och har alltid handlat om hans oro för att skickas för att möta den amerikanska orättvisan.

Julian Assange greps av brittisk polis i fredags efter att ha tillbringat sju år på Ecuadors ambassad. Han är begärd utlämnad till USA för dataintrång och är även fortfarande misstänkt för våldtäkt i Sverige, även om förundersökningen lagts ner.

Pappan chockad

Assanges pappa, John Shipton, vädjade under helgen till australiska myndigheter om att ta hem sonen till Australien. Han säger sig vara chockad över att se i vilket skick Assange var när han bars ut från Ecuadors ambassad i London.

– Jag såg hur poliserna släpade honom nedför trappan, han såg inte alls okej ut. Jag är 74 och ser bättre ut, trots att han är 47. Det är en fullkomlig chock.

Enligt Shipton borde utrikesdepartementet och premiärministern på ett nyanserat sätt "göra någonting", säger han till Melbourne's Sunday Herald Sun.

– Det kan enkelt lösas till allas tillfredsställelse.

I fredags gjorde dock premiärminister Scott Morrison klart att Julian Assange inte skulle få någon specialbehandling.

Följ ämnen i artikeln