Fylla och våld bland juldagens hemvändare

Julius Bengtsson/TT

Publicerad 2019-12-26

Många fick för mycket av det goda under juldagen, som ändå verkar ha gått förhållandevis lugnt till. Arkivbild.

Som traditionen bjuder lämnade många svenskar familjen hemma på juldagen till förmån för festligheter på uteställen. Flera fick för mycket av det goda och togs om hand för både fylla och slagsmål. På en del håll verkar det ändå ha gått relativt lugnt till.

Juldagen är bredvid midsommar och nyår känd som en av årets stora festdagar. Många reser till hemorten och familjen över jul och deltar då i olika evenemang för så kallade hemvändare.

Mycket folk på festhumör brukar innebära en del arbete för landets poliser, något som åtminstone stämde i Västerbotten. I Umeå ryckte polisen under natten ut efter uppgifter om ett bråk på ett hotell. Även på en krog i Lycksele uppstod våld mellan juldagsfirare. I båda fallen har en anmälan om misshandel upprättats, rapporterar Västerbottens-Kuriren.

Förutom det har ett flertal omhändertagits för fylleri eller misstanke om narkotikabrott.

"Fylleri här och där"

Lite längre söderut, i Hudiksvall, fick polisen besöka en och samma nattklubb ett flertal gånger under juldagskvällen. En person fick föras till sjukhus efter en grov misshandel och två personer togs om hand för våld mot tjänsteman. Man har även tagit emot flera anmälningar om sexuella ofredanden.

Men trots stök på sina håll var det ändå en förhållandevis lugn kväll, konstaterar Daniel Wikdahl, polisens presstalesperson i region Mitt.

– Det är klart det har varit en hel del fylleri här och där, men inte händelser som sticker ut jämfört med en vanlig lördagskväll.

Lugnt i väst och syd

Samma mönster återkommer i region Väst, som omfattar Halland och Västra Götaland.

– Väldigt mycket fylleri som vanligt. Mellan klockan tio på kvällen och sex på morgonen tog vi hand om 65 personer. Men för att vara en juldagsnatt var det väldigt lugnt, säger Joakim Hansson, vakthavande befäl.

Även i Skåne har det varit lugnt.

– Självklart har vi haft en del fylleri och lite småbråk, men det är ju mer folk ute än en vanlig kväll, säger Patric Fors, presstalesperson för polisen i region Syd.