Elsparkcyklarna minskar cykelstölderna

TT

Uppdaterad 2019-08-31 | Publicerad 2019-08-30

Cykelstölderna i centrala Göteborg har minskat med hälften jämfört med förra året. Förklaringen: Kommunala hyrcyklar och tillgången på elsparkcyklar. Arkivbild.

De polisanmälda cykelstölderna i centrala Göteborg har hittills i år minskat med hälften jämfört med förra året. Förklaringen: Kommunala hyrcyklar och tillgången på elsparkcyklar.

– Det är sällsynt med en så oerhört stor skillnad på sju månader. Vi har förvånats själva över uppgifterna i statistiken och har svårt att se en annan förklaring, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesman, till Göteborgs-Posten.

Han tror att den som tidigare stal en cykel när pengarna tagit slut efter en kväll på krogen nu hittat andra alternativ.

– I stället för att ta en lättstulen cykel har det dykt upp alternativ; man kan vara ärlig och hyra en elsparkcykel, alternativt en kommunal trampcykel, säger Stefan Gustafsson.

Under perioden januari till juli 2018 polisanmäldes 1 638 cykelstölder i centrala Göteborg. För samma period i år är siffran 792. Trenden är densamma över hela Göteborg.