Så gynnas Trump av riksrättsfriandet

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2020-02-06

Med senatens historiska frikännande i ryggen kan USA:s president Donald Trump släppa den utdragna riksrättsprocessen och fokusera på sin återvalskampanj.

Här är fyra troliga konsekvenser av friandet.

1. Nu är det Trumps berättelse som gäller

Att hamna i historieböckerna som den tredje presidenten i USA:s historia som blev ställd inför riksrätt är naturligtvis inte bra. Men räkna med att Trump nu kommer att trumma in friandet och sin version av vad som skett.

Jättelika kampanjmöten väntar och vid dem lär presidenten tala om de "radikala, ilskna och desperata" Demokraterna som drev fram det han redan döpt till "en häxjakt" och "en bluff".

Trumpanhängare i flera delstater som TT talat med är arga på riksrättsprocessen och menar att det är kongressen som ägnat sig åt maktmissbruk – att bakgrunden är Demokraternas ilska över att Trump driver konservativ politik.

2. Presidenten fortsätter stärkt

Donald Trump lär tolka senatens friande som ett rättfärdigande av hans politiska agerande. Det är välkänt att Trump inte är intresserad av att upprätthålla en multilateral världsordning med organisationer som FN, diplomati och demokratiska spelregler. I stället vill han knyta enskilda avtal med starka ledare.

Daniel Benaim, utrikespolitisk analytiker vid tankesmedjan Center for American Progress, sade nyligen till TT att Trumps syn verkar vara att "kungliga familjer" i USA och resten av världen – och deras militärer och underrättelsetjänster – ska göra upp direkt med varandra. Efter riksrättsprövningen är det i så fall inte omöjligt att USA:s president ber fler kollegor i världen om "tjänster", så som han gjorde med Ukrainas president – vilket var det som ledde till riksrättsåtalet.

3. Riksrätt i framtiden?

Utslaget sätter ett prejudikat för framtida riksrättsåtal eftersom senaten nu slagit fast att president Trump med sitt agerande inte gjort sig skyldig till "förräderi, bestickning eller andra allvarliga brott och förseelser" – de brott som enligt grundlagen kan leda till en fällande dom och avsättning.

Framtida presidenter kommer att kunna hänvisa till Trumps handlingar om de exempelvis vill hindra tjänstemän från att vittna i en kongressutredning eller låta bli att lämna ut dokument eller annat bevismaterial.

4. Demokraterna i ytterligare underläge

Demokraterna kommer om- och omigen påminnas om att de förlorat riksrättsslaget detta viktiga valår – och det är inte säkert att det ökar entusiasmen hos partiets väljare. Om Donald Trump väljs om vid höstens presidentval är det sannolikt få demokratiska kongressledamöter som orkar gå igenom en riksrättsprocess till, även om det skulle finnas skäl till det i framtiden.

PODD Därför gynnas Donald Trump av val-kaoset i Iowa

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om primärvalet i Iowa som slutade med röstningskaos. Hur påverkar det de kommande valen? Gäst är Nivette Dawod, utrikesreporter på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen