Hon har granskat slavarbetet och exploateringen – flera fall i Uppsala

Uppdaterad 2020-02-02 | Publicerad 2020-01-29

I sin reportagebok har Elinor Torp skrivit om det laglösa arbetslivet i Sverige som myndigheterna inte kommer åt.

Hon skildrar en svensk skuggvärld dit människor från fattiga länder lockas för att sedan tvingas till slavliknande arbete under förnedrande förhållanden.
– Deras liv eller död räknas inte, säger författaren.

Elinor Torp har granskat svenska skuggvärlden.

I boken ”Vi, skuggorna” (Leopard Förlag, 2018) möter vi Wilder som kom till Sverige från Bolivia. Han bodde i sin arbetsgivares garage i fyra och ett halvt år. Han sökte sig till Sverige i hopp om ett bättre liv men mötte förnedring och en arbetsgivare som behandlade honom ”värre än en hund”.

I arbetet med sin bok har journalisten och författaren Elinor Torp träffat Wilder och flera andra med liknande historier från skuggvärlden. Människor på svenska arbetsplatser som inte är medborgare och som rapporteras utanför arbetskraften. De arbetar inom byggbranschen, inom städ, transport och restaurang, men även på skönhetssalonger. De finns inte med i den officiella statistiken.

Förnedringen värst

– Det finns en stor grupp som finns utanför den svenska modellen. De lever helt parallellt med oss, regisserade till tystnad. Politikerna har missat den här gruppen och den har växt och växt. Deras liv eller död räknas inte och de är väldigt rädda. I arbetet med den här boken försökte jag tränga mig in hur utbrett det är och det är verkligen skrämmande.

Elinor Torp målar upp en mörk värld där de papperslösa sover på arbetsplatserna, i bilverkstäder, industriområden och skogar.

– De är besvikna på att det ser ut såhär till och med i Sverige som de trodde skulle vara så rättrådigt. De känner sig svikna och undrar: ”Finns det inget land som inte är korrupt?”.

Hon fortsätter:

– Det är inte pengarna det handlar om utan förnedringen. Wilder i boken sov i ett garage men beskriver människor som har det ännu jäkligare, som behandlas som skräp. Människor ännu längre ner i hierarkin.

Vanligt i Uppsala

Många av de Elinor Torp har talat med befinner sig i områden runt Stockholm men flera av dem har även jobbat i Uppsala, där de renoverat bostäder, jobbat inom städ och transport.

Elinor Torp lyfter finns också ett exempel på hur seriösa arbetsgivare drabbas av den laglösa arbetsmarknaden.

– Jag träffade en arbetsgivare från Uppsala som ville göra rätt för sig men som snart med utkonkurrerad av skurkföretagen. Han gick till domstol och fick rätt, men känner att inte heller rättsväsendet var på hans sida, de drev inte in några pengar. Han har haft det väldigt tufft. Det här slår verkligen mot de seriösa arbetsgivarna.
Författaren tror många saknar kunskap om den parallella arbetsmarknaden men också att många väljer blunda för problemet. Inte minst för att det är mer lukrativt att sluta ögonen.

– Det skulle bli väldigt kostsamt att backa tillbaka bandet. Vi har vant oss vid de billiga kedjorna, vant oss vid att pressa priserna. Det räcker med att titta på sig själv – man vill ju som konsument alltid ha de lägsta priserna. Stat, kommuner och regioner blundar också genom att inte följa upp om de företag som vinner upphandlingar verkligen är schyssta. De, anser jag, är de verkliga bovarna.

Följ ämnen i artikeln