Forskare: Ambassadören följer Xis direktiv

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Publicerad 2020-01-18

Kinas president Xi Jinping uppmanar diplomater och kinesiska medieföretag att försöka bearbeta bilden av Kina i utlandet. Arkivbild.

Kinas ambassadör Gui Congyou följer uppmaningar från president Xi Jinping när han kontaktar svenska medier för att kritisera rapporteringen, enligt Kinaexperten Jerker Hellström.

– Det finns direktiv från högsta nivå att man ska bearbeta bilden av Kina utomlands.

Kinas president Xi Jinping uppmanar diplomater och kinesiska medieföretag att försöka bearbeta bilden av Kina i utlandet, säger Jerker Hellström som forskar om Kina på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

– Kinesiska företrädare har sedan länge en uppfattning om att fria medier i demokratiska länder bevakar Kina på ett negativt sätt, att man väljer att lyfta fram negativa i stället för positiva aspekter, säger Hellström.

"Kontraproduktivt"

Genom att kontakta medierna ska rapporteringen bli mindre kritisk.

– Jag tror nog att de är övertygande om att det ska leda till någon form av självcensur, det man kallar för positiv rapportering, att man bara pekar på de positiva aspekterna, säger Hellström.

Kritiken fungerar som en signal hemåt om att ambassaden i Sverige har lyssnat till uppmaningen, men försöken att påverka har inte varit särskilt framgångsrika, enligt Hellström.

– Jag tror att det snarare har fått upp redaktörers ögon för Kinas agerande och de problem som vi står inför när det gäller Kina. Ur ett kinesiskt perspektiv är det kontraproduktivt och har lett till en mer kritisk syn i Sverige på Kinas ambassad och den kinesiska regeringen.

Väga ord på guldvåg

Kritiken utgör än så länge inte ett problem för demokratin enligt Hellström, eftersom det inte verkar som att rapporteringen har påverkats i en riktning mot självcensur. Det finns dock en risk för att Kina kan utöva påtryckningar genom att hota med att inte utfärda visum till svenska medborgare.

– Det är först när man börjar väga sina ord på guldvåg och inte kan kommentera Kina med namn, som till exempel forskare, som det kan bli ett problem, säger han.