Pengar botar inte, men lindrar konsekvenserna

Johan Nilsson/TT

Publicerad 2019-03-24

Det vaccin som användes var ett så kallat prototypcvaccin vid namn Pandemrix, tillverkat av läkemedelsföretaget Glaxosmithkline (GSK).

Den tveklöst viktigaste ersättningen för de som drabbades av narkolepsi är den för inkomstbortfall. Det säger advokat Mats Wikner som kämpat för de drabbade i flera år.

Den så kallade vaccinskandalen fortsätter än i dag. För trots att det gått tio år, diagnostiseras det fortfarande personer med narkolepsi till följd av vaccineringen med Pandemrix.

– Bara på Akademiska har vi haft åtta fall av Pandemrix-utlöst narkolepsi de senaste tre åren. Det svåraste är att ringa in symtomdebuten som ska vara inom två år från vaccinationstillfället, säger Anne-Marie Landtblom, professor och överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala och som har hand om ett 30-tal drabbade.

På grund av detta är det svårt att säga exakt hur många som i slutändan kommer att ha drabbats till följd av den massvaccinering som ägde rum för tio år sedan. Advokat Mats Wikner, som företräder flera av de drabbade, säger att det hittills rör sig om knappt 500 personer, även om ett 100-tal av dessa inte fått sambandet mellan sjukdomen och vaccineringen godkänt ännu.

Barn då – vuxna nu

– Många var barn då, men är unga vuxna som är på väg ut i arbetslivet i dag, säger Mats Wikner till TT.

Som advokat har han kämpat länge för att de drabbade ska få en skälig ersättning för sina skador.

– Den absolut viktigaste ersättningen till de drabbade är den för inkomstbortfall, säger Mats Wikner.

Ett krux som tidigt uppdagades är att Läkemedelsförsäkringen, som ekonomiskt ska kompensera för den här typen av skador, innehåller ett tak på 150 miljoner kronor totalt.

– Men efter påtryckningar kom en lag 2016 där staten går in om pengarna tar slut, säger Mats Wikner.

Pengarna tar slut

I dag finns ett tak på tio miljoner kronor för varje drabbad. Det vill säga att varje drabbad som mest kan få tio miljoner kronor i kompensation för sitt inkomstbortfall. Det kan låta som mycket pengar, men många drabbade är unga och har ett helt arbetsliv framför sig.

– Ersättningen beräknas utifrån en snittinkomst och avgörs individuellt. Vissa är svårt drabbade och kan inte arbeta alls, så ett antal individer kommer att slå i taket kanske redan i 50-årsåldern då pengarna tar slut, säger Mats Wikner.

Därutöver har varje drabbad även fått en engångsersättning för sveda och värk med 50 000 kronor.

– De kommer också att erhålla en skattefri ersättning för men. Det är inga stora belopp, utan rör sig om 100 000 till 400 000 kronor beroende på invaliditetsgrad, säger Mats Wikner.

I år är sista året för drabbade personer att ansöka om ersättning, eftersom Läkemedelsförsäkringen har en tioårig preskriptionsregel. Men enligt Mats Wikner är det ändå en idé att skicka in en ansökan även om det var mer än tio år sedan vaccinationen genomfördes, eftersom det går att få ersättning från staten via kammarkollegiet som har en preskriptionstid på 15 år.