Polisernas ilska över passkaoset: ”Bajsmacka på bajsmacka”

Publicerad 2022-06-05

Nya poliser rasar mot sin arbetsgivare.

Efter avklarad utbildning hamnar många av dem i receptionen – för att lösa Sveriges passkaos.

– Det känns för jävligt när det saknas personal i yttre tjänst, säger en polisassistent.

När det blivit brist på handläggare på Sveriges passexpeditioner har polisassistenter kallats in för att hjälpa till. I region Väst rör det sig om 90 så kallade ”sjätteterminare” som får avbryta sin utbildning eller sina uppdrag – och sätta sig i passluckan.

De nyblivna poliser som branschtidningen Polistidningen talat med är kritiska till att en del av deras utbildning ska ägnas åt en administrativ nödlösning.

– Det är klart att vi hjälps åt när något oförutsett händer. Men det här är något annat. Myndigheten måste ha sett att det inte producerades några pass under pandemin och borde ha utbildat civilanställda för att hantera alla ansökningar som kommer nu, säger en polisassistent till Polistidningen.

Enligt tidningen känner polisassistenterna att de missat flera delar av sin introduktion till polisyrket. Först på grund av pandemin, nu på grund av passkrisen.

– Det är bara bajsmacka på bajsmacka, säger en av dem till Polistidningen.

Att det är svårt att få tag på

Fick byta ort

En polis som blev färdigutbildad i november har motvilligt tvingats gå en passutbildning – och byta kontor.

– Jag har en grundplacering på en ort, sedan har jag blivit tvångskommenderad till att sitta i receptionen på annan ort, så jag får pendla två extra timmar om dagen för att komma dit också, säger mannen, som vill vara anonym, till Aftonbladet.

– Det finns en gemensam frustration, och inte bara bland oss som sitter och gör pass utan även från kollegor som jobbar kvar där ute och vet att vi blir ryckta från där vi behövs. Ingen vill vara där, men man har inte något val.

Efter omflyttningarna har polisassistenten upplevt att för många hamnat på passexpeditionen.

– Det är rätt många som står där och känns ganska överflödiga, säger han.

– Problemet är att det bara finns x antal platser vid varje polisstation där man kan ta emot en passansökan. Vi har tre stycken men vi är kanske tio–femton personer som står där i receptionen, och det känns för jävligt när man vet att det är kort om personal i yttre tjänst.

Ville hoppa av

En annan polisassistent, som också vill vara anonym, säger att han övervägt att hoppa av – om polisen i Väst inte sagt att omflyttningen endast gäller till den 17 juni.

– Jag hade de tankarna, men när jag fick reda på att det var en kort period så kände jag att jag har pluggat i två och ett halvt år och jag tänker inte ge upp mitt drömyrke bara för att min arbetsgivare plötsligt satte mig i receptionen, säger han.

– Hade jag fått beskedet att jag skulle sitta i receptionen i ett helt år så hade jag inte funderat så mycket på det. Då hade jag sagt upp mig.

Men polisassistenten är inte säker på att 17 juni blir ett definitivt slutdatum.

– Ingen vågar ta ut någonting i förskott längre, för vi vet att vi är yngst i tjänst och när vi fick det här beskedet så var det helt utan förvarning, säger han.

– Alla är rädda att vi ska komma dit i höst igen, för nu har vi utbildat oss till passhandläggare.

Det har varit mycket strul kring passen på senaste tiden. En anledning är att många vill förnya sitt pass nu efter pandemin.

”Förtroendet sjönk”

Enligt polisassistenten har arbetsmoralen fått en rejäl törn bara månader in på karriären.

– Det känns jättedåligt och många kollegor känner samma sak. Förtroendet för arbetsgivaren sjönk ganska kraftigt och mina äldre kollegor i yttre tjänst, som inte placerades i receptionen, måste gå upp och jobba övertid, säger han.

– Ur ett samhällsperspektiv så tycker jag att det är väldigt tråkigt, för det är medborgarna som blir lidande.

Assistenten har pratat med civilanställda utredare vid polisen som undrar över lösningen.

– Jag har till och med hört folk som säger att ”hade de frågat mig så hade jag kunnat jobba frivilligt i ett halvår eller så, det kan ju vara kul”, säger han.

– Hade de bara ställt frågan och letat lite så hade de kanske inte behövt sätta alla nya poliser där.

”Ilskan är total”

Enligt Carina Björk, handläggare vid passexpeditionen i Ystad, har de civilanställda som normalt hanterar passtjänsterna också drabbats hårt av kaoset.

– Det är enbart på grund av arbetstagarnas otroliga lojalitet som det här överhuvudtaget fungerar, säger hon.

– Och jag förstår att frustrationen och ilskan är total bland de polisaspiranter som tvingas in i passhandläggarshowen. Vi har gängkriminalitet, skjutningar och så vidare i Sverige och så kommenderar man nya poliser, med gott mod som vill komma in och göra skillnad, att sitta i passluckan.

Carina Björk tycker att polismyndigheten borde ha kunnat förutse passkaoset för länge sedan.

– Man kan se jättetidigt att det kommer att bli en sådan anstormning, säger hon.

– Hade man haft framförhållningen att anställa civila passhandläggare tidigt – jag pratar inte i år och kanske inte ens förra året – så hade vi haft ett helt annat läge än i dag.

”Huvudet i sanden”

Hon fasar för hur det kommer att se ut om fem år, när alla pass som utfärdats i år går ut.

– Polismyndigheten har haft huvudet i sanden alldeles för länge. Det måste hända någonting och det måste hända någonting nu, säger hon.

– Och vad händer 2027 när alla pass ska förnyas? Jag säger bara stackas alla kollegor om vår arbetsgivare fortfarande har huvudet i sanden då.

Morgan Orvenholt, kanslichef på regionkansliet i Väst, säger till Polistidningen att polisassistenterna varit det minst dåliga alternativet för att lösa passhanteringen. Detta eftersom de går en introduktion och inte är inne i arbetet på samma sätt som sina äldre kollegor. Han är medveten om att det varit en snabb omställning för många, men har inte hört om någon som övervägt att sluta.

– Det vi har sagt är att sjätteterminarna bara ska vara i passverksamheten till den 17 juni. Och om de missar någon av de påbyggnadsutbildningar som ingår i introduktionsterminen så ska de få gå dem senare. De kommer att genomföra PNF (utryckningsförarutbildning, reds anm) under tiden de arbetar med resehandlingar, säger han till Polistidningen.

Polismyndigheten: ”Tidsbegränsad åtgärd”

Polismyndigheten säger att de har ett pågående ärende för att hantera den kraftigt ökade efterfrågan på pass.

”Staben för Nationella särskilda händelsen ”Pass” meddelar att kommenderingen arbetar med att utöka bokningstider för pass genom temporära förflyttningar av personal till passexpeditioner. Vi ser över möjligheten för alla typer av personal inom hela myndigheten. Det är en tidsbegränsad åtgärd för att kunna möta den kraftigt ökade efterfrågan på pass efter pandemin. I det fall polisaspiranter blir aktuella kommer dessa att få sin aspiranttid förskjuten och tillgodosedd senare, dvs deras tid i fält som en del av polisutbildningen kommer inte att minska”, skriver Kristian Ljungberg vid polisens nationella mediecenter till Aftonbladet.

Följ ämnen i artikeln