Därför krigar Trump mot medierna

Medierna mörkar terrorattacker. Journalister är ”världens mest ohederliga människor”. De är till och med ”amerikanska folkets fiender”.

Attackerna mot pressen från Vita huset har duggat tätt sedan Donald Trump flyttade in – och medierna har slagit tillbaka.

Förbered er på en lång strid.

Trumps angrepp på journalister är i sig ingen överraskning, en stor del av hans kampanj byggde på att utmåla dem som lögnare.

Men i brist på politiska framgångar har Donald Trump gjort sitt krig mot “fake media”, ”oppositionspartiet”, till ett av sina viktigaste stridsrop. Det går fortfarande hem hos hans väljarbas (dock ej av en majoritet av amerikanerna).

Medierna är inte längre folkets röst, de är en del av det etablissemanget, där samhällets elit håller varandra om ryggen. Så låter det från Trump, men också från ledare av samma slag i bland annat Warszawa och Prag.

Och Stockholm, kanske ska tilläggas. SD-toppen Mattias Karlsson inledde partiets landsdagar med att gå till hårt angrepp mot medierna. I en reklamfilm som släpptes samtidigt pekas både Expressen och Aftonbladet ut för att förstöra landet.

De direkta attackerna på medierna är ett vapen i kriget mot journalistiken.

De dubbla signalerna är ett annat. Det mest belysande exemplet var den numera klassiska presskonferensen där Trump ömsom delade ut smällar och smekningar mot de närvarande journalisterna: Han skojade hjärtligt med CNN:s Jim Acosta, för att sekunden efter kalla honom – och de andra – för fejk och oärlig.

Listan över obegripliga halvsanningar, osanningar och rena lögner från Trump och hans administration är lång. För lång för att det enbart kan röra sig om grodor (trots att Trump är erkänt impulsiv och inte besitter den retoriska skärpan som till exempel hans föregångare).

Att måla ut världen som en farlig plats, vilket han gör när han exempelvis hävdar att det sker så många terrorattacker att medierna slutat skriva om dem – eller när han insinuerar att något hänt i Sverige –, tjänar Trumps syften.

Att Trump på samma gång för ett liknande krig mot stora samhällsinstitutioner, inte minst domstolsväsendet, gör att det finns anledning till oro.

Får Trump det fortsatt svårt att genomföra sin politik kommer attackerna fortsätta.

Mycket lite talar därmed för en snar vapenvila i det globala kriget mot journalistiken.