Högstadieelever fick svordomar i läxa

Publicerad 2024-04-29

Glosorna var flera svordomar och könsord.

Vet du vad de spanska orden hijo de puta, hostia eller cagar betyder?

Om inte, så kan du vända dig till Nipanskolans glosförhör.

– Det här är ju ett språk eleverna känner till och använder, säger Håkan Byström, skolans rektor.

Eleverna i årskurs 9 på Nipanskolan i Sollefteå fick hem en minst sagt unik spanskläxa förra månaden.

I stället för vanliga glosor fick de hem en lista med 23 svordomar. På listan stod bland annat översättningarna till polla, coño och vete a la verga – kuk, fitta och knulla dig själv.

Men det var inte läraren själv som tog fram listan.

– Sammanhanget var vardagligt språk bland ungdomar i latinamerika, där eleverna själva fick välja ett antal områden där de fick lära sig ord inom, där de valde svordomar och könsord, säger Håkan Byström.

”Ett språk eleverna känner till”

Håkan Byström är noga med att poängtera att ingen elev verkar ha tagit illa upp. Han blev informerad om läxan innan den tilldelades eleverna.

– Det måste vara läraren som gör den professionella bedömningen om vad undervisningen ska innehålla utifrån skolans styrdokument, och det har läraren gjort här.

Läser man ett språk ingår det som kallas för realia, det vill säga hur språket används runtom i världen.

Dessutom, säger han, skriver ungdomar betydligt värre saker till varandra på sociala medier.

– Det här är ju ett språk eleverna känner till och använder, säger han.

–Jag har en känsla av att om deras föräldrar visste vad de skrev till varandra, så skulle de inte reagera särskilt mycket på den här listan, fortsätter han.

Ingen större reaktion

Listan verkar inte ha skapat någon större föreståndelse bland föräldrarna – enbart en förälder har hört av sig till rektorn.

– Eleverna lär sig om droger, nazism och andra hemskheter som faktiskt finns ute i världen. Vi kan ju inte låsa in elever i en glasbubbla och låtsats som att det inte finns otäcka saker, säger Håkan Byström.

– Jag tycker att det är hälsosamt att man reagerar på sina läxor, oavsett vad det handlar om. Det tyder på att man inte låter saker glida förbi, fortsätter han.

Följ ämnen i artikeln