Efter Riks – så ska SD:s nya mediesatsning bli en valvinnare

Uppdaterad 2024-05-15 16.00 | Publicerad 2024-05-01

Joakim Wallerstein, kommunikationschef på Sverigedemokraterna.

Efter försäljningen av Riks har Sverigedemokraterna en ny kommunikationsplan: Influencers på Tiktok.

Men att SD står bakom inläggen kan hållas hemligt.

– Det kan man ju tolka som en trollarmé, men du sitter på mitt kontor och ser att det inte är arméer här direkt, säger kommunikationschefen Joakim Wallerstein.

När Aftonbladet anländer till kontorsbyggnaden i Ulvsunda industriområde kommer Kent Ekeroth gående mot sin bil.

Den tidigare SD-toppen, som nyligen återvandrade från Ungern till sitt hemland, har haft samtal med SD:s tidigare mediekanal Riks.

Sedan förra sommaren är Riks avknoppat.

I och med försäljningen inledde partiet ett nytt kapitel i sin kommunikationsplan. Hjärnan bakom den nya planen är, som tidigare, partiets kommunikationschef Joakim Wallerstein.

– I grund och botten så är det svårt att driva media i ett parti. Det är av samma skäl som Aftonbladet finns, att det var svårt att driva det i Socialdemokraterna, i LO, så man var tvungen att ha en distans*. Vi har tänkt samma sak där, säger han när Aftonbladet träffar honom på arbetsrummet i Ulvsunda.

Råttor och bajs

SD:s kommunikationsavdelning har nyligen flyttat hit. De gamla lokalerna, som hyrdes på rivningskontrakt, plågades av en råttinvasion och läckande rör spred fekalier lite här och var.

Annat är det här. Inglasade kontorsytor och parkettgolv. Trots ett par hundra meter till Bromma flygplats hörs knappt ankomsterna och avgångarna – som flyger in lågt över huset.

En trappa upp sitter Riks. Även om partiet formellt inte äger och driver Riks, finns kopplingar kvar.

SD köper in tjänster från Riks, till exempel inspelningar av tal (bland annat Jimmie Åkessons beryktade AI-tal på arabiska) och kommunföreningar inom partiet köper in medieutbildningar av kanalen.

Wallerstein är hjärnan bakom den nya mediestrategin.

”Nytt kapitel efter varje val”

– Riks måste kunna ha ett spelrum. För de saker som jag kan tycka är det mest strategiska och bästa att göra, kanske inte är den bästa journalistiska avvägningen. För jag har ju mina planer, säger Joakim Wallerstein.

– Efter varje val börjar ett nytt kapitel. Efter 2018-valet bestämde vi att vi var tvungna att skapa egen media och då skapade vi Riks. Nu efter 2022 så är det omtag, fortsätter han.

Aftonbladet går på husesyn i kommunikationsavdelningens nya näste.

Monika Brodzinska (till vänster) arbetade tidigare för Riks.

I ett rum sitter en handfull medarbetare, unga sådana, som arbetar med partiets digitala kanaler. Här finns bland andra SD-Monkan, influencern med drygt 22 000 följare på Tiktok. Hennes riktiga namn är Monika Brodzinska och hon har tidigare arbetat för Riks.

Det är här Joakim Wallerstein ser partiets kommunikationsframtid.

– Det finns människor som följer Facebook fortfarande, men det är inte kulturrelevant längre. Vi har identifierat de snabba medierna, de kvantitativa medierna, och det är framför allt Tiktoks format som påminner om det, säger han.

– YouTube Shorts och även Instagram kan vara relevanta men Tiktok är vår nya stora sak.

Ska bygga ny ”maskin”

Enligt den årliga undersökningen ”Internet och svenskarna”, som tas fram av Internetstiftelsen, använde var fjärde svensk Tiktok under 2023.

Främst är det unga som lockas till plattformen. Tre av fyra födda på 00-talet använde Tiktok förra året.

– Om man tänker på vad som driver kultur och folks beteenden, så är det mer troligt att jag kommer att ta efter en 15-åring i deras sätt att konsumera medier, kultur och klä mig, än att en 15-åring tittar på mig, när jag nu är en bit över 40, och tänker ”shit vilken cool kille, jag vill klä mig som honom”, säger Joakim Wallerstein.

– Så därför tänker vi att om vi ska ha en maskin igång lagom till valet 2026 så är det mest troliga att 35- och 40-åringar kommer att bete sig som sina söner och döttrar. Därför blir det superviktigt med Tiktok, så det är vår prio.

”De personer som vi har försökt köra med öppet har blivit borttagna av Tiktoks algoritmer”.

Stödet är dolt

SD kommer att stötta influencers på Tiktok som kan sprida partiets perspektiv och politik. Men att SD står bakom meddelandet, behöver inte alltid ske öppet, berättar Joakim Wallerstein.

– Vi jobbar med influencers, riktiga personer, som säger saker. Det kan man ju tolka som en trollarmé, men du sitter på mitt kontor och ser att det inte är arméer här direkt. Det är personer som vi avlönar och som säger saker som går i linje med vad vi tycker, även om vi inte nödvändigtvis står bakom precis allt som dessa influencers pratar om.

När man ser en video som ni är inblandade i så kommer det inte framgå att ni är inblandade?

– Nej, precis som det är med influencers. Sminkinfluencers kan åka till Kos och säga att det är ett bra resmål utan att man vet vilka de är beroende av.

– De personer vi hittar nu är sådana som tycker som vi och säger bra saker. Men vi ger möjlighet för att de kan fortsätta göra det. Det är ingen coaching på något sätt, vi har aldrig sagt till någon vad som är bättre att säga. Vi har däremot gett tips om vad som kommer att hända i politiken inom kort, att man ska hålla ögonen på det. Det är en balans.

Ni betalar dem?

– Ja, det kan ju vara att betala. Det kan också vara att ge information, låna ut utrustning eller betala för en resa. Det är ett spektrum.

Varför inte vara öppna med att ni står bakom personen?

– Då tar de bort oss. Det är den enkla anledningen. De personer som vi har försökt köra med öppet har blivit borttagna av Tiktoks algoritmer och då har vi en situation där vi inte kan kommunicera.

Jimmie Åkesson, partiledare för SD.

”SD kanske inte är helt dumma i huvudet”

Trots tilltron till Tiktok som politiskt verktyg använder Joakim Wallerstein inte själv plattformen. Han testade, men blev inte hänryckt.

– Jag hade Tiktok en kväll och landade i att jag förstod varför jag inte hade det. Det första jag fick upp som ny användare var 15-åringar som dansade sexigt. Det kan jag inte hålla på med, det är fruktansvärt.

I första hand tror inte Joakim Wallerstein att någon ändrar sin politiska uppfattning när de ser en valfilm, valaffisch eller ett inlägg i sociala medier.

Snarare handlar politisk kommunikation om att starta samtal mellan människor, som i sin tur kan påverka varandra åt något håll, säger han.

– Det är så politiska uppfattningar formas och då är ju mitt uppdrag som kommunikatör att se till att ge oss anledning att prata om partiet eller frågor som vi tycker är viktiga.

– Syftet är att se till att du pratar med din fru när du kommer hem. Och så kanske hon säger ”men det låter ändå rätt så vettigt” och så kanske hon börjar tänka att SD kanske inte är helt dumma i huvudet.

*Fotnot: Aftonbladet ägs till 91 procent av den norska mediekoncernen Schibsted och till 9 procent av Landsorganisationen i Sverige, LO. LO har vetorätt när det gäller att tillsätta Aftonbladets politiske chefredaktör, men har inget inflytande över journalistiken. Aftonbladets ledarsida beskriver sig som ”oberoende socialdemokratisk”, men nyhetsredaktionen har ingen politisk färg. På Aftonbladet skiljer vi på nyhetsjournalistiken och åsiktsjournalistiken.