Sex gripna i gryningsräd vid containerhamn

Enormt kokaintillslag, enligt uppgifter

Publicerad 2024-04-18

Containerhamnen i Nynäshamn, bild tagen vid ett annat tillfälle.

Sex personer greps i en massiv insats.

De misstänks ha tagit emot ett mycket stort parti narkotika i hamnen – enligt Aftonbladets uppgifter rör det sig om flera hundra kilo kokain.

– De greps i närområdet, vid hamnen i Nynäshamn, säger kammaråklagare Andreas Nyberg.

Vid 04-tiden i morse slog polisen till i Nynäshamn, söder om Stockholm.

Två pojkar och flera unga män greps i närheten av Norvik hamn, en 450 meter lång containerkaj.

– Utredningsinsatsen, insatsen på plats, och samverkan med Tullverket gör att vi står där vi gör idag. Med sex anhållna och ett förväntat stort narkotika i beslag. Så det är en bra början, säger Andreas Nyberg, kammaråklagare.

Var detta narkotika som hade kommit in till hamnen?

– Vi misstänker det, ja.

Polisen var inledningsvis mycket förtegen. Aftonbladet kunde i morse avslöja att det rörde sig om ett narkotikatillslag – enligt uppgifter flera hundra kilo kokain.

– Vi anser att det finns en misstanke om synnerligen grovt narkotikabrott. Vilken typ av narkotika och vilken mängd vill vi inte gå ut med så här tidigt utredningen. Vi måste också själva kontrollera vad det är för narkotika och vilken mängd det uppgår till, säger åklagare Andreas Nyberg.

Två av de anhållna är pojkar under 18 år gamla, övriga är män i 20-årsåldern, uppger åklagaren för Aftonbladet.

– Den sjätte greps i samband med händelsen på plats, men något senare än de tidigare. Det går inte att utesluta att det kommer blir frihetsberövanden.

Finns det kopplingar till gängkriminalitet?

– Det är någonting som vi kontrollerar, naturligtvis.

De anhållna är hemmahörande på olika håll i Stockholmsområdet, enligt Aftonbladets uppgifter. Åtminstone en av dem kopplas till ett kriminellt nätverk.

Straffvärdet för synnerligen grovt narkotikabrott, som samtliga inblandade misstänks för, är mellan sex och tio års fängelse.