Maurice, 8, fastnade i SL:s rulltrappa – skon kilades fast

Uppdaterad 2018-10-19 | Publicerad 2018-10-17

Maurice, 8 år, fastnade i SL:s rulltrappa efter skolan.

Hans pappa lyckades dra loss honom – men skon kilades fast mellan platåerna.

– Det hade kunnat sluta riktigt illa, säger pappa Michel, 51.

Under onsdagen inträffade en ny incident i SL:s rulltrappor.

Åttaårige Maurice var på väg hem från skolan och åkte i trapporna i stationen Gärdet, Stockholm, tillsammans med sin pappa.

När de var längst ner drogs Maurices högersko in mellan ett trappsteg och avsatsen.

– Min sko fastnade i en liten del som drog in min sko. Jag blev jätterädd och ropade till min pappa på hjälp, säger Maurice.

Pappa Michel, 51, lyckades slita upp sonen ur den fastkilade skon.

”Lyfte honom instinktivt”

Pappan trodde först att sonen skojade men uppfattade sedan riktig rädsla i rösten.

– Jag upptäckte att han fastnat med skon och lyfte upp honom instinktivt. Skon lossnade och trasades sönder i vad jag upplever som en köttkvarn längst ner i rullbandet, säger Michel.

Pappan vill varna andra föräldrar och uppmanar till extra vaksamhet och uppsikt. Maurices skor har inga skosnören, så det rör sig inte om lösa skosnören som fastnat.

– Först blev jag arg. Inte på min son utan för att det ens kan hända. Samtidigt som det var en traumatisk upplevelse finns det också en lycka att det inte blev värre än så här, för det hade kunnat sluta riktigt illa, säger han.

SL kommer att undersöka incidenten.

– Skon har fastnat, vi vet inte hur, och rulltrappan har blivit stoppad. Rulltrappan är nu felanmäld och man kommer att skicka dit en reparatör för att undersöka saken närmare, säger Christian Hoffmann, kommunikatör på SL. 

Flera tidigare incidenter

Det har tidigare inträffat flera uppmärksammade olyckor i SL:s, Storstockholms lokaltrafiks, rulltrappor.

I september 2015 fördes en kvinna till sjukhus efter att ett trappsteg i Universitetets tunnelbanestation gav vika. I februari samma år satt en 70-årig kvinna fast i två timmar efter att ett trappsteg vikt sig. Kvinnan skadades svårt i olyckan.

SL har också haft problem med rulltrappor vid de nya pendeltågsstationerna Stockholm city och Odenplan. I somras skenade en rulltrappa och åkte baklänges i stationen Stockholm city. Till följd av haveriet stängdes både Stockholm city och Odenplan av under tiden som rulltrapporna inspekterades.

Fotnot: Familjen vill inte medverka med efternamn.

ANNONS