Man gripen i Tyskland för journalistmord – beskrivs som ”spontan attack”

Misstänks ha mördat journalisten Viktora Marinova

Publicerad 2018-10-10

Minnesplats för Viktoria Marinova i Ruse.

En man som misstänkt för mordet på en undersökande journalist i Bulgarien har gripits i Tyskland, uppger bulgariska myndigheter.

Mordet beskrivs som "en spontan attack" – och verkar inte ha någon koppling till Marinovas yrkesroll, enligt landets inrikesminister.

I helgen hittades den undersökande reportern Viktoria Marinova, 30, mördad i en park i staden Ruse i nordöstra Bulgarien, på gränsen till Rumänien.

Enligt åklagaren har hon blivit strypt och utsatts för flera slag mot huvudet – ett mord som beskrivs som "exceptionellt brutalt",

Tysk polis grep under tisdagen en 21-årig bulgarisk man, som är misstänkt för mordet.

– Vi har tillräckliga bevis för att koppla den här personen till brottsplatsen, säger inrikesministern Mladen Mladenov under en presskonferens.

Samma dag släppte bulgarisk polis en annan man som gripits efter mordet.

Inga anklagelser kommer att riktas mot honom.

Mordet beskrivs som "en spontan attack" – och verkar inte ha någon koppling till Marinovas yrkesroll, enligt Mladen Mladenov.

– Med de bevis som vi har i nuläget tror vi att det handlar om en spontan attack, säger inrikesministern och fortsätter:

– Men vi fortsätter att undersöka alla möjliga scenarier.

Tredje döda journalisten i år

Journalisten Viktoria Marinova hade en chefsposition på lokal-tv-kanalen TVN, där hon just startat ett eget program för undersökande samhällsjournalistik – "Detector"

Hon är den tredje journalisten som mördats inom EU det senaste året.

I oktober dödades den maltesiske journalisten och bloggaren Daphne Caruana Galizia av en bilbomb inte långt från sitt hus. I februari sköts den slovakiske journalisten Jan Kuciak ihjäl i sitt hem.

Bulgarien har den sämsta pressfriheten inom hela EU, enligt Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.

Våld mot kvinnor har också legat högt på den bulgariska dagordningen på senare tid, efter flera uppmärksammade kvinnomord i landet.

Det brutala mordet har chockat många i Bulgarien och fördömts internationellt.