”Pengar har blivit rumsrent”

Uppdaterad 2013-09-03 | Publicerad 2013-06-29

Eric Appelgren, 27, är högt upp på listan för Täby. ”Man vill visa att man har lyckats”, säger han.

Från tabu till rumsrent.

Unga svenskar har inget emot att prata om sin lön – tvärtom.

– För mig handlar det om att se hur högt jag kan nå, säger Eric Appelgren, 27.

Lars Trägårdh.

Att hamna på listan över dem som ­tjänar bäst i en kommun är inte längre pinsamt – det tycker åtminstone inte de unga.

Okej att skryta

Enligt historieprofessorn Lars Trägårdh har den förr så klädsamma blygsam­heten fått ge rum för lite skryt. Nu gillar vi att prata om våra pengar.

– Det gäller ­inte bara vår lön, utan också prylar. Förr undvek folk konsumtion som kunde sticka folk i ögonen, men det har förändrats. Det har börjat bli okej att ­visa sin rikedom och framgång, säger Lars Trägårdh.

En orsak kan ­vara att jante­lagen hamnat i blåsväder.

Enligt Lars Trägårdh har vi börjat snacka skit om jante, vi tycker att den är dum, pinsam och att vi förtrycker oss själva.

– Att vi nu pratar kritiskt om jante tycker jag antyder att vi är inne i en förändringsprocess där det blir mer rumsrent att tala om löneskillnader. Att en viss ojämlikhet är rimlig och att de som ­jobbar hårt och tjänar bra inte ska behöva skämmas.

Han på­pekar att det nu är okej att ­skryta lite.

Han ville klättra på listan

– Man visar det genom vilken telefon man har, vilken bil man kör omkring i och vilket hus man bygger. De sakerna är mer symbolladdade än att bara prata om inkomsten, men de hänger ju ihop.

En som står för hur mycket han tjänar är Eric Appelgren, 27, från Täby norr om Stockholm.

Med ett jobb inom finansiell försäljning och en årsinkomst på 782 000 kronor för 2011, knep han förra året tredjeplatsen på listan över dem under 30 år som tjänade mest i kommunen.

Eric säger att han triggas av att ha ­tydliga mål.

– Ett av mina mål har varit att se hur högt jag kunde komma på listan. Inte för att skryta, utan mer för att kunna visa mig själv att jag presterat bra på jobbet. Jag går inte omkring och ­pratar med alla om hur mycket jag tjänar men jag har inga problem att säga det om någon frågar.

Att vi blivit mer öppna med vad vi tjänar är en generationsfråga, tror Eric. Kanske på grund av Facebook, där folk gärna visar att de har ­lyckats.

– På samma sätt som folk lägger upp bilder på sina barn eller sitt nya hus, känner folk att man kan vara öppen och sprida sin infor­mation, säger Eric Appelgren.

En ny trend

Lars Trägårdh håller med. Sociala medier har gjort att vi nu kan publi­cera och marknadsföra oss på ett sätt som inte var möjligt förr.

– Det gör att man också kollektivt har skapat en trend, ett nytt slags kultur, där vi ser en mer framfusig presentation av jaget. I sociala sammanhang har det kanske blivit en norm - i stället för den blygsamhet som var mer typisk förr.