Fyra pojkar räddade ur grottan – fick lugnande medel

Uppdaterad 2018-07-09 | Publicerad 2018-07-08

CHIANG RAI/STOCKHOLM. Fyra pojkar i det thailändska fotbollslaget har räddats ur grottan.

Dykare berättar att barnen fick lugnande medel för klara den farliga färden.

– I stort sett allt vi gör där inne är farligt, säger dykaren Ivan Karadzic till DR.

På söndagsmorgonen kom guvernören i thailändska Chiang Rai-provinsen till pressuppbådet och berättade att detta skulle bli Dagen D.

Området kring mynningen av Tham Luang-grottan har tömts på media. De hundratals journalisterna upprättade istället ett läger på en skola precis utanför nationalparken. Dit flyttade även volontärernas matstationer och räddningspersonal passerade ständigt för att äta, vila eller fylla på matförråden.

Fick lugnande medel

Att låta dykare simma ut med pojkarna har setts som sista utvägen. Vattnet är lerigt och strömt, passagerna mörka och trånga och räddningsarbetet har redan krävt en dykares liv.

– Pojkarna fick lugnande medel för att inte drabbas av panik, säger danska dykinstruktören Ivan Karadzic, som deltar i räddningsarbetet, till Danmarks Radio.

Man inledde operationen med att ta ut fyra av de tolv pojkar som suttit fast i grottan sedan den 23:e juni. De var fastspända i var sin dykare och bar en mask kopplad till en lufttub.

”Allt vi gör är farligt”

Av de fyra kilometer som barnen skulle ta sig ut är ungefär halva sträckan under vatten, enligt grafik av The Guardian.

– Det har gått fantastiskt bra. Jag skulle behöva lite sömn, men jag är glad att vi har fått ut fyra pojkar, säger dykaren Ivan Karadzic till DR.

– I stort sett allt vi gör där inne är farligt, säger Ivan Karadzic.

Tiotusentals liter vatten fortsatte att strömma ur slangar i området kring grottan. Militär, volontärer och specialister från hela världen fortsatte att röra sig in och ut ur avspärrningarna. Utåt sett såg räddningsarbetet ut som det gjort sedan barnen försvann för över två veckor sedan.

Pojkarna kunde gå ut ur grottan

Men medan regnet tilltog under söndagseftermiddagen så ökade aktiviteten plötsligt kring området. Två av pojkarna hade förts ut i säkerhet och alla inblandade kunde dra en första lättnadens suck.

Två timmar senare var ytterligare två pojkar ute. Volontärerna jublade i regnet varje gång en ambulanshelikopter eller en bil med sirenerna på körde förbi.

På kvällen meddelade guvernören Narongsak Osatanakorn på en presskonferens att operationen gått mycket bättre än förväntat, och möttes av applåder. Enligt vittnen kunde pojkarna gå den sista biten ut ur grottan, innan de fördes till sjukhus för en hälsokontroll.

Guvernören lät meddela att räddningsoperationen skulle ta en paus på 10–20 timmar. Bland annat behöver man placera ut nya lufttuber till dykarna och pojkarna längs vägen ut.

Inte ens föräldrarna vet vilka som räddats

Vilka av pojkarna som har räddats vet inte ens föräldrarna, uppger en av mammorna för The Guardian. Först efter 48 timmar på sjukhuset kommer pojkarna att få träffa sina anhöriga, om de mår tillräckligt bra. Då kan de också skrivas ut inom fem dagar.

På sjukhuset har fönster täckts för och myndigheterna upprättat en radie på en kilometer som medier förbjuds att gå innanför, rapporterar TT.

Regnmassorna ökade under kvällen men kommer enligt myndigheterna inte att stå i vägen för arbetet för att få ut de resterande nio under måndagsmorgonen. Hela operationen kan ta uppemot fyra dagar, har guvernören sagt.

Inklusive militären och civila volontärer sägs 1 000 personer delta i räddningsarbetet. Dykarstyrkan som deltog på söndagen bestod av 13 personer, totalt finns 90 dykare på plats. Vård finns till hands för räddningspersonal vid grottans mynning.

– Utöver fladdermöss finns det också myggor och olika insekter i grottan. De kan sprida sjukdomar, säger chefen för sjukhusets infektionscentrum, Thiravat Hemachudha, till Bangkok Post.