Över 40 döda i bombdåd

Publicerad 2012-05-10

Minst 40 personer dödades och över 100 skadats i morse i två stora explosioner i Syriens huvudstad.

Det säger den statliga tv:n som rapporterar att "två explosioner utlösta av terrorister ägde rum på genomfartsleden i södra Damaskus".

Tv:s utsända talar om stor förödelse och många lik i utbrända fordon.

Explosionerna inträffade mitt i rusningstrafiken. Tv-bilderna från platsen visar också på en enorm förödelse, med mängder av bråte och söndertrasade fordon.

Dåden kan ha varit riktade mot en militär anläggning i området, säger vittnen och boende.

Chefen för FN:s observatörer i Syrien, norske generalen Robert Mood, har åkt till platsen för att inspektera skadorna, rapporterar AFP.

Företrädare för oppositionen har redan anklagat regimen för att själva ha sprängt bomberna, i syfte att visa upp motparten som "terrorister".

– Det är regimen som ligger bakom det här, säger Samir Nashir från oppositionella Syriens nationella råd till AFP.

Small framför höghus

Antalet bekräftade offer har stigit till över 40 döda och minst 170 skadade, uppger syrisk tv enligt Reuters.

Den statskontrollerade syriska nyhetsbyrån Sana har publicerat en rad oerhört blodiga bilder på sin webbplats, där följderna av explosionerna skildras med hjälp av sönderslitna kroppar och människorester.

Explosionerna inträffade framför ett niovåningshus, vars fasad skadades kraftigt. Mindre skador orsakades också på en närliggande byggnad tillhörande den militära underrättelsetjänsten.

– Det här är ännu ett exempel på det lidande som det syriska folket drabbas av, på grund av våldet. Vi har sett det här i Damaskus och vi har sett det i andra städer och byar runt om i landet. Jag manar alla både i och utanför Syrien att hjälpa till för att få slut på våldet, sade norske FN-generalen Robert Mood när han besökte platsen, enligt Reuters.

”Är det här frihet?”

De två smällarna inträffade nästan samtidigt, strax före klockan 8 på morgonen, lokal tid. I den statliga tv:n visades bilder på en man som vandrade omkring bland bilresterna.

– Är det här frihet? Det är saudierna som har gjort det här, sade han ilsket.

Saudiarabien har varit ett av de arabländer som hårdast kritiserat Bashar al-Assads styre i Syrien.