Kommuner säger nej till torsk

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-06

Åtta kommuner på västkusten stryker torsken från inköpslistan

Åtta kommuner på västkusten har bestämt sig för att sluta servera torsk på skolor, daghem och äldreboende.

Torsken kommer att ersättas av mer miljövänliga fiskarter.

– Detta är det enda moraliskt riktiga vi kan göra, säger Isabella Lövin, författare till boken ”Tyst hav” om utfiskningen i Östersjön.

Isabella Lövin, tilldelades Stora journalistpriset i kategorin "Årets berättare".

Det är Trollhättans upphandlingsavdelning som samordnar åtta kommuners inköp av livsmedel, som nu har valt att stryka torsken från inköpslistan, uppger SvD.se.

– Vi strävar efter att göra så miljömässiga inköp som möjligt. Det här är en bra början, säger upphandlaren Lisbeth Sandblom till SvD.se.

Sandblom utesluter inte att fler restriktioner kan införas, till exempel att sluta köpa in kolsyrat vatten på flaska i framtiden.

Ersätts av grönare fiskar

Beslutet togs efter samråd mellan de kostansvariga i respektive kommun. De berörda kommunerna är Trollhättan, Vänersborg, Uddevalla, Tanum, Munkedal, Lysekil, Sotenäs och Strömstad. Torsken kommer att ersättas av hoki, sej och kummel, fiskar som är betydligt grönare enligt Världsnaturfondens rekommendationslistor.

Välkomnar beslutet

Isabella Lövin, författare till boken boken ”Tyst hav” om utfiskningen i Östersjön och vinnare av Stora Journalistpriset 2007, välkomnar beslutet att slopa torsken.

– Detta är ytterligare ett bevis på att svenska folket bryr sig om torskens överlevnad. Restauranger och livsmedelskedjor har redan tagit bort torsken och det är bra att också kommunerna tar sitt ansvar, säger Lövin till aftonbladet.se.

I boken "Tyst hav" slår Lövin fast att det största hotet mot fisken inte längre är miljögifter utan utfiskningen. Trålfisket och de enorma fartyg tömmer fiskevattnen.

Världsnaturfonden uppger att fiskarter vars bestånd minskar drastiskt, som till exempel torsken och den blåfenade tonfisken, innebär ett omfattande ekologiskt hot. Om en art minskar kraftigt är det stor risk att det finstämda ekologiska samspelet mellan olika arter rubbas.

Kommunernas torskstopp är något som makthavarna kan ta med sig när de ska förhandla med EU, menar Isabella Lövin.

– Förhoppningsvis skickar stoppet också signaler till Danmark som är Sveriges förhandlingsbroder när det gäller Kattegatt.

Följ ämnen i artikeln