Krister har passion för klematis

Uppdaterad 2018-06-29 | Publicerad 2009-05-26

"Jag har fått lite av samlarmani"

Den är tålig, lättskött och framför allt vacker. Klematis har varit Krister Cedergrens stora intresse sedan 17-årsåldern. – Tipset för att lyckas är att slänga ut den bland buskar och träd, säger han.

Redan romarna sägs ha odlat den. Klematisen. En favorit i trädgården för många.

– Intresset bara ökar, säger Krister Cedergren, som tillsammans med journalisten Andromeda Matz skrivit boken ”Klematis – över 100 utvalda sorter”.

Själv är han tredje generationen som driver Cedergrens plantskola på Råå strax utanför Helsingborg. Råå som i början på 1900-talet var känt som Sveriges största fiskeläge. Men yrkesfiskarna är sedan länge borta, nu är det snarare den Cedergrenska handelsträdgården som sätter orten på kartan. Och mitt i detta trädgårdsfantasternas Mekka är det klematisen som är den stora favoriten. Runt 500 olika sorter finns i sortimentet.

– Det har blivit min stora grej, säger Krister Cedergren.

Skyller på jaktintresset

Fascinationen för klematisen väcktes i 17-årsåldern.

– Jag brukar skylla på mitt intresse för jakt. Jag och en kompis byggde en hundgård till vår jakthund och farsan ville att vi skulle piffa upp hundgården med klematis. Det var då man såg hur vackra de var.

Sorterna kommer han fortfarande ihåg. Sho-Un, Rouge kardinal och Musa-china.

– Det var storblommiga klematisar, men det är egentligen inga bra sorter, jag tycker inte de är tillräckligt rikblommiga, säger han.

Oändlig variation

Och variationen när det gäller klematisar tycks oändlig. Storblommiga, småblommiga, höga och låga, doftande och helt utan doft. Kort sagt; något för varje smak. Totalt finns det mellan 200 och 300 olika arter, lägg där till runt 3 000 olika hybrider.

– Klematisen finns representerad i regnbågens alla färger. Det finns en blomma för varje behov. Den har lång blomningstid och är ett säkert kort i trädgården. Allmänheten har tagit till sig klematisen.

Men trots att den är lättskött går det att misslyckas. En vanlig miss enligt Krister Cedergren är att plantera klematisen mot en husvägg.

– Vid husväggar är det varmt, torrt och dränerat till husgrunden. Ofta finns det också ett utsprång från taket som hindrar regnet att tränga ner till klematisen. Det är ett kämpigt läge.

I stället handlar det om att låta fantasin flöda.

– Vi brukar säga att man ska släppa loss fantasin, släng ut den bland buskar och träd. Det blir oerhört effektfullt. De blir jättevackra i ett rododendronbuskage, säger Krister som tycker att vi i Sverige ofta är lite för försiktiga när det kommer till trädgårdar.

– Om man tittar bara i Danmark så har de en helt annan fantasi än här. Svenskar i sig är kanske lite stela och inte så spontana och tittar gärna över staketet på hur grannen har gjort.

Sköt med sunt förnuft

Klematisen fungerar att plantera även i Norrland, ett exempel är klematis sibirica. Bäst trivs klematisen i ett halvskuggigt läge och när det gäller skötseln är det ”sunt förnuft” som gäller.

– Det kommer man långt med. Om vi människor skulle ställa oss vid en solig vägg hur mycket vätska skulle inte vi behöva då?

– Man ska plantera dem djupt och så ska man ha hyfsad jord. Normal trädgårdsjord fungerar bra. Handlar det om storblommiga sorter ska man ge dem lite mer näring. Benmjöl svarar de bra på.

Men även om klematisen är lättskött finns det en del att tänka på. Speciellt första året.

– Första året gäller det att bygga upp en rejäl planta som får sätta sig. Nya skott ska man nypa av, då kommer det snart att växa fram två nya och så småningom blir den kraftigare.

Tröttna på klematisen, det kommer Krister Cedergren aldrig att göra.

– Har man fått upp intresset så hänger man i, jag har fått lite samlarmani.

Text: Martin Gustafsson

Foto: Krister Cedergren

Lyckas med din klematis:

?Klematisen kan planteras när som helst på året utom då det är tjäle. Men bäst är det ändå att plantera på våren eller hösten. Många rekommenderar hösten, då får plantan en chans att etablera sig på växtplatsen till våren.

??Klematisen ska planteras djupt, minst 40 centimeter ner. Blanda gärna i lite torvmull mixat med lövkompost för att jorden ska hålla fukten. Genom att också lägga grovt grus i jorden blir dränaget bättre.

??När klematisen planteras ska den beskäras. 20 till 30 centimeter över ytan. Nyp också av de nya skotten för att få en kraftigare planta. Vattna också regelbundet tills plantan fått ordentligt fäste.

??Nya plantor behöver inte mycket gödsel. Lite naturgödsel i botten på planteringsgropen räcker. Annars är bästa tiden att gödsla på hösten när plantorna slutat växa. Gräv ner gödseln en bit ifrån plantan, rötterna sträcker sig ut från den. Gödsla med måtta.

??Det är inte nödvändigt att beskära klematisen. Däremot kan det vara bra estetiskt. Beskärning ska alltid ske ovanför ett bladpar. Klematisen kan annars delas in i tre grupper med olika tillvägagångssätt vid beskärning, ta reda på vilken grupp din klematis tillhör.

Vanliga fel:

Plantan står för nära en husvägg. För mycket sol och för torrt. Plantan torkar ut.

?Klematisen planteras inte tillräckligt djupt. Rotsystemet blir därmed mer utsatt för frost och angrepp.

?Klematisen får för lite vatten. Innan plantan utvecklat rotsystemet behöver den mycket vatten.

?Gödseln har lagts för nära plantan. Rötterna söker sig dit, genom att lägga gödseln längre ut blir rotsystemet bättre.

?Fel läge på plantan. Olika sorter behöver olika platser. En sort som vill ha skugga trivs inte i sol.

Klematis: Över 100 utvalda sorter, av Krister Cedergren och Andromeda Matz, Prisma förlag 2008.

Följ ämnen i artikeln