Dansk Folkeparti ställer fyra krav

Publicerad 2015-06-20

Sören Espersen, Dansk Folkeparti, talar under Sverigedemokraternas landsdagar 2011.

Valet i Danmark är över, det blå blocket vann. Men det politiska spelet mellan partierna Venstre och Dansk Folkeparti har bara börjat.

Venstres ledare Lars Løkke Rasmussen har fått i uppdrag av drottningen att bilda ny regering. Han vill ha med sig det invandringskritiska Dansk Folkeparti (DF), som fick fler röster än Venstre, och som tidigare sagt att de inte vill sitta vid makten.

Nu skickar DF en signal till statsministern: uppfyll våra krav annars kommer vi inte till regeringsförhandlingarna.

”Detta är första halvlek”

Partiets kravlista bygger på en stramare linje mot EU, hårdare gränskontroller, förändringar i invandringspolitiken och större offentlig sektor. Men även om kraven uppfylls är det är ingen garanti för att DF kommer sitta med i regeringen säger Søren Espersen, vice ordförande i partiet.

– Detta är första halvlek, regeringsförhandlingar är andra halvlek. Det är ju inte säkert att vi kan komma överens, säger han.

Spelar ett spel

Enligt statsvetaren Drude Dahlerup vid Stockholms universitet spelar partierna just nu ett spel där de försöker maximera sitt eget inflytande. Hon tror att de båda partierna kommer att regera ihop.

Venstres vice ordförande Kristian Jensen har inte velat uttala sig om kraven, eller om han kan tänka sig att sitta vid makten tillsammans med DF.

Det Konservative Folkeparti, som fick 21,4 procent av rösterna, har tidigare sagt att de inte vill sitta med i regeringen.

TT

Följ ämnen i artikeln