Experten om mordmotivet: ”Är vansinnigt eller påhitt”

Publicerad 2015-09-18

Kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki tycker inte att historien går ihop

17-åringen har i förhör sagt att han ville få polisen att skjuta ihjäl honom.

Kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki tycker inte att historien går ihop.

– Döda en kvinna utan vittnen och polis i närheten och sedan lugnt anmäla sig själv, det kan vara en konstruktion.

En 17-årig pojke sitter häktad misstänkt för att förra veckan ha dödat en småbarnsmamma i Sundsvall. I utredningsmaterialet, som Aftonbladet tagit del av, framgår det att pojken attackerat kvinnan, till synes slumpvis utvald, för att bli ihjälskjuten av polis.

Fenomenet kallas ”Suicide by cop” och är ovanligt i Sverige. Enligt en studie från 2010 var 13 av 91 skjuthändelser mellan 2005 och 2009, där polisen öppnat verkanseld mot personer, försök till självmord.

17-åringens plan ska ha gått överstyr. Han ska ha drabbats av panik och därför "utövade våld av ett sådant slag som inte var syftet från början".

”Kan vara påhittat”

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, har svårt att förstå hur 17-åringens agerande ska kunna förstås som ett självmordsförsök genom att bli skjuten av polis, även om planen inte gick som planerat.

– Han har dödat en kvinna på en plats utan både vittnen och polis i närheten, sedan sprungit därifrån och till slut gå in på polisstationen och anmäla sig själv. Det är svårt att bli skjuten på det sättet. Polisen skjuter om de blir trängda av en hotfull person och inte kan backa. Utomhus är det rätt enkelt att backa, säger Sarnecki till Aftonbladet.

Han tror också att sanningen kan ligga utanför 17-åringens vittnesmål.

– Det kan vara påhittat alltihop, det skulle inte förvåna mig. Stämmer allt måste det här handla om en väldigt sjuk människa som tappat all förmåga till rationellt tänkande och förankring i verkligheten.

”Ett vansinnigt beteende”

Att det begås många grova våldsbrott av unga under 18 är inte het ovanligt, menar Jerzy Sarnecki. Men att gå till attack mot helt okända människor är sällsynt.

– Unga kan utöva våld i nära relationer och då är det inte sällsynt att det riktas mot anhöriga. Det kan också vara konflikter i kompiskretsen som ligger bakom. Men kvinnor är väldigt sällan offer när unga begår grova våldsbrott. Kombinationen med att det skulle vara en helt slumpvis utvalt offer är fullkomligen okänt, säger Jerzy Sarnecki.

Vad skulle kunna förklara pojkens beteende om hans historia från förhöret stämmer?

– Det måste finnas en historia av psykiska sjukdomar. Ingen frisk människa gör såhär. Oavsett hur det gått till så har han varit sjuk om han dödat henne. Sedan kan det finnas faktorer som till exempel alkohol eller droger inblandade, det får man titta på. Men stämmer hans historia är det oavsett historik ett vansinnigt beteende. En fruktansvärd historia, säger Jerzy Sarnecki.