Paret dog mystiskt på charterhotellet i Egypten

Uppdaterad 2018-08-27 | Publicerad 2018-08-26

John och Susan Cooper var på chartersemester i Egypten och dog inom loppet av några timmar.

Det fick arrangören Thomas Cook att evakuera alla sina gäster från hotellet – dit även svenska Apollo säljer resor.

Nu vittnar återvändande turister om kraftig magsjuka och Thomas Cook ska utreda alla sjukdomsfall på hotellet under sommaren.

Susan Cooper, 63, jobbade i en lokal Thomas Cook-butik i engelska Burnley och hade länge sett fram mot charterresan till Steigenberger Aqua Magic hotel i Hurghada, Egypten.

Hon åkte dit med maken John, 69, dottern Kelly, 40 och tre barnbarn.

Klockan 11 i tisdags, den 21 augusti, dog John på hotellet. Några timmar senare blev hustrun Susan hastigt sjuk och togs till sjukhus. Där dog även hon.

Ingen vet ännu varför paret dog – men dottern Kelly Ormerod säger till BBC att hon är är övertygad om att ”något inte stämmer”.

– Jag tror inte att de dog av naturliga orsaker. De gick och la sig på måndagskvällen, fullt friska och vid gott mod, och vaknade nästa morgon väldigt sjuka.

Dottern säger också att egyptiska myndigheter inte informerat henne om utredningen.

– Jag behöver veta vad som hände.

Dödsorsaken utreds fortfarande av myndigheterna, men enligt The Independent har läkarna i ett första uttalande sagt att båda dog av hjärtfel.

Thomas Cook betraktar dödsfallen som ”oklara”, men tillbakavisar uppgifter om att paret blivit kolmonoxidförgiftade av luftkonditioneringen på hotellrummet.

Egyptens högste åklagare, Nabil Sadeq, förnekar även han dessa uppgifter.

– All utrustning fungerade felfritt och det skedde inget läckage eller utsläpp av någon giftig eller farlig gas, säger han i ett uttalande.

På torsdagen, två dagar efter dödsfallen, tog Thomas Cook det drastiska beslutet att evakuera alla sina 301 återstående gäster från hotellet. De fick antingen byta hotell eller åka tillbaka till England.

På lördagen kom ett hundratal av gästerna hem och flera av dem vittnade om kraftig magsjuka under sin vistelse på hotellet.

– Fem av oss blev sjuka. Vi trodde det var matförgiftning, men ingen vet. På hotellet hörde man folk prata om magkramper och diarré, säger Dale Watson, 38, från Newcastle till Daily Mail.

En annan evakuerad gäst, Paul, 46, säger att han började må dåligt under sin andra vecka på hotellet.

– Jag har varit magsjuk på resor förut, men inget i närheten av det här. Jag kunde knappt dricka, åt inget på två dagar och kaskadkräktes.

På lördagen meddelade Thomas Cook i ett uttalande att deras utredning av dödsfallen utökas till att omfatta alla sjukdomsfall från hotellet under sommaren.

Det sker efter att flera gäster kontaktat researrangören och berättat att de blivit sjuka.

Även svenska Apollo säljer resor till Steigenberger Aqua Magic och följer nu utvecklingen efter John och Susan Coopers död.

– Vi har inga resor dit förrän i oktober, men vi följer alltid upp alla hotell som vi har gäster på. Vi kommer titta på det här hotellet, självklart. Det gör vi alltid när något inträffar, säger Ann-Sofie Olsson på Apollos presstjänst.

Hur ska personer som bokat resa till det här hotellet hos er agera?

– De ska absolut höra av sig till oss, det ska man alltid göra om man är orolig.