Elin, 21, stoppade utvisning – och blev omdiskuterad världsnyhet

Uppdaterad 2019-02-18 | Publicerad 2018-07-26

Elin, 21, stoppade en utvisning – och blev en världsnyhet.

Men klippet från flygplanet möts också av kritik.

– Det uppmanar till lagtrots, säger Tobias Billström, Moderaternas gruppledare i riksdagen.

Det var under måndagskvällen som en 52-årig man från Afghanistan skulle utvisas med ett plan från Landvetter. Med ombord fanns även svenska studenten Elin Ersson, 21, som bestämt sig för att rädda honom.

Hon ställde sig upp i gången och vägrade sätta sig ner förrän piloten beordrat mannen att kliva av planet. Elin sände live på sin Facebooksida och i det 14 minuter långa klippet konfronteras hon gång på gång av medpassagerare och flygpersonal.

– Folket som jobbar här har försökt ta min telefon och de som försöker utvisa den gamle mannen har knuffat mig och med kraft försökt flytta mig, säger Elin i klippet.

– Det jag försöker säga är att jag inte kommer att sätta mig förrän han har förts bort från planet eftersom han högst troligt kommer att bli mördad om han åker med. Piloten har rätt att säga att han inte tillåts vara på planet.

Hyllas över hela världen

Efter en lång stund av argumenterande reser sig även andra passagerare och det slutar med att piloten ger order om att Elin och mannen ska föras av planet – till applåder från medpassagerarna.

Filmklippet fick snabbt stor spridning i sociala medier och under veckan har Elins insats blivit en nyhet som exploderat i mediehus över hela världen. Bland annat har The Guardian, BBC och CNN rapporterat om händelsen.

– Jag gjorde det som privatperson, aktivist och medmänniska, säger Elin i en intervju med Jönköpings-Posten.

– Jag hoppas att videon får tillräckligt stor spridning för att göra förändring. Jag har blivit kontaktad av privatpersoner och tidningar från hela världen. Sättet som Sverige behandlar flyktingar i dagsläget är inte acceptabelt, jag vill se en mer rättssäker process.

Kritiseras: ”Har ingen rätt”

Elins agerande har hyllats av politiker och i kommentarsfält över hela världen, men även bemötts av viss kritik. Bland annat menar rättsexperten och före detta chefsåklagaren Sven-Erik Alhem att hon bryter mot lagen.

– Det här är delvis en fråga om hur långt våra grundlagsskyddade rättigheter, som demonstrationsfriheten, sträcker sig, säger han till Jönköpings-Posten.

– Hon hade varit fri att demonstrera med plakat eller skriva en debattartikel. Att hindra ett flygplan från att lyfta har hon ingen rätt till. Demonstrationen får inte ske på andras bekostnad.

Tobias Billström ”arg och irriterad”

Moderaternas gruppledare i riksdagen, Tobias Billström skriver i ett Facebookinlägg att han känner ”en blandning av vrede och irritation” över hyllningarna av Elins beteende.

– Sverige har en av världens rättssäkraste och mest gedigna asylprocesser med rätt till domstolsprövning i flera led och de som slutligen får ett nej och måste återvända har ju fått en rätt till prövning av sin sak. Och i en rättsstat och i ett demokratiskt samhälle så måste ju beslut som fattats i enlighet med lag förstås respekteras, säger han.

”Uppmanar till lagtrots”

Elin menar att hon inte begått något lagbrott men Billström delar ett utklipp ur Luftfartslagen som han tycker pekar på att agerandet ska dömas till böter eller fängelse i högst sex månader. Han går även till attack mot Vänsterpartiets Europaparlamentariker Malin Björk och Centerpartiets Abir Al-Sahlani – som båda stått för liknande protester mot enskilda utvisningsfall.

– I de här fallen handlar det inte om att rädda ett liv. I de fall som jag refererat till i Facebookinlägget så är det genomgående så att människor går in och gör en aktion som handlar om att dels skapa uppmärksamhet till sig själva, dels att uppmana till lagtrots. Och det ska man inte göra, säger Tobias Billström.

– Därför är det viktigt att sådana typer av aktioner polisanmäls. Och rör det sig om brott så ska det förstås också dömas till ansvar. Och här kan det finnas anledning att se strängare på den här typen av beteende.

”Typiskt högern att vilja straffa solidaritet”

Det var 2014 som Malin Björk hamnade på samma plan från Östersund som en man som var på väg att utvisas till Iran. Hon fick flera andra passagerare att ställa sig upp i protest. De stod kvar tills mannen förts av – och planet kunde lyfte utan honom. Malin Björk har delat Elins klipp och hyllar henne för sin insats.

– Så mycket styrka och vilken uppriktighet, och hon är bara 21, säger Europaparlamentarikern, som reagerar på Billströms kritik.

– Att stå upp för medmänsklighet och solidaritet och stå upp för rätten till liv, vilket Elin och jag gjorde, det är det han attackerar. Det är typiskt högern att vilja straffa medmänsklighet. Och det är någonting av vad det farligaste som finns, säger hon.

Kritikerna menar att det är ett lagbrott?

– Följa lagar, det ska man absolut göra. Men ibland så håller lagarna inte måttet eller implementeras på ett sätt som är orimligt och då kan det hända att man som människa hamnar i en situation där man måste bestämma sig för hur man agerar.

– Civil olydnad har alltid funnits, och varit en viktig del av utvecklingen. Och den är inte planlös, den har ett politiskt mål, den är konkret och framförallt så är den ju fredlig, och transparens.