”Vi fick köra genom elden och röken, vi visste inte var vi var”

Uppdaterad 2018-07-31 | Publicerad 2018-07-26

De jobbar i 15-timmarspass i över 30 graders värme – lyfter slangar, släcker och transporterar utrustning.

Branden vid Trängslet i Älvdalens kommun har pågått i snart två veckor och är fortfarande inte under kontroll.

För räddningspersonalen innebär varje dag en risk att hamna i farliga situationer.

– Vi fick köra genom elden, genom röken. Vi såg ingenting och visste knappt var vi var, berättar hemvärnssoldaten Johannes Falk.

Det tar en lång stund att ta sig från räddningspersonalens samlingsplats i Särna till de första avspärrningarna vid brandområdet.

Branden som till stor del härjar på ett skjutfält är nyckfull och risken för spridning är stor.

– Det finns en risk för att nya bränder uppstår överallt inom det här området. Vädret gäckar oss – det är perfekta förhållanden för elden att blossa upp igen, säger Peter Bäcke, ställföreträdande räddningsledare.

Instruktionerna från försvaret är tydliga: beträd absolut inte terrängen. Där kan det finnas odetonerad ammunition, ett faktum som gör att stora delar av branden endast kan bekämpas genom vattenbombning från luften.

Kan spridas snabbt

Vid ”skadeplats norr” råder det febril aktivitet för att förstärka det som kallas för begränsningslinjer.

– Så att branden inte sprider sig, förklarar Anneli Smedberg från hemvärnet i Västmanland.

Hon står och rullar ihop slangar så att de snabbare och lättare ska kunna transporteras.

– Skulle branden dra hitåt och vi inte kan stoppa den, då är det Åre nästa. Då skulle branden dra norrut. Det finns inga skogsbilvägar eller begränsningslinjer efter den här.

”Plötsligt börjar det brinna i brallan”

Den kritiska situationen gjorde att räddningstjänsten och försvaret på tisdagen testade att låta JAS-plan bomba branden, för att på så sätt kväva syret och släcka elden. Resultatet var gott och metoden kommer att tas i bruk om räddningstjänsten hamnar i ett ”värsta tänkbara scenario”.

På onsdagen meddelade kommunen att läget hade stabiliserats, men att branden var långt ifrån släckt och att situationen snabbt kan förändras.

– Elden hoppar. Du står och släcker och kanske är på tio meters avstånd och känner att du har den under kontroll. Och plötsligt börjar det brinna i brallan på dig – elden har plötsligt hamnat bakom dig istället, berättar en av försvarets gruppchefer Kristoffer Wärn.

”Fick köra genom elden”

Det var den 12 juli som branden startade, troligtvis på grund av ett blixtnedslag. Sedan dess har räddningspersonal kämpat dygnet runt – och många har hamnat i farliga situationer.

Hemvärnssoldaten Johannes Falk ska precis lämna skadeplatsen i en bandvagn, när han berättar om en situation där han och några kollegor stod och släckte med slang. Plötsligt fick de order om att dra sig tillbaka.

– Elden hade brutit igenom. Vi fick köra igenom den, genom röken. Vi såg ingenting och visste knappt var vi var. Det brann i träden och lite överallt. Vi fick börja backa, för vi såg ingenting. Till slut hittade vi en öppning i röken.

Var du rädd?

– Nej. Jag har erfarenhet av sådant här.

Hoppas fortfarande

I luften hörs då och då ljudet av helikoptrar och flygplan. Några kilometer bort vattenbombas det frekvent.

Och ytterligare några kilometer därifrån pågår eftersläckningsarbete. Stora ytor med svart mark och förkolnade trädstammar vittnar om brandens våldsamma framfart.

– Jag har stor förhoppning om att den här branden kan släckas, men vi behöver regn. Vi kan inte släcka den på det sätt vi brukar göra när vi släcker bränder, säger Peter Bäcke.

”Ingen tvekan – Sverige brinner”

För Anneli Smedberg är det många timmar kvar av dagens pass innan hon får vila i några timmar.

– Det är varmt. Periodvis är terrängen sur och blöt. Men det är ingen tvekan att ställa upp och göra det här. Det här gör man för att Sverige brinner.