14 års fängelse för aktivist i Vietnam

TT-Reuters

Publicerad 2019-01-23

Vietnams president Nguyen Phu Trong. Arkivbild.

En domstol i Vietnam har dömt en man till 14 års fängelse för "försök att störta staten" i samröre med en organisation baserad i Kalifornien, USA, uppger departementet för allmän säkerhet.

Den 47-årige mannen, Phan Van Binh har anklagats för att arbeta tillsammans med organisationen som kallar sig Provisional National Government of Vietnam (den provisoriska nationella vietnamesiska regeringen) som motsätter sig styret i landet. Vietnam, som är en enpartistat, styrs av kommunistpartiet.

"Binhs verksamhet innebar allvarliga överträdelser av lagen, vilket underminerade den nationella enigheten, kränkte den nationella säkerheten och gick emot nationella intressen", uppger departementet i ett uttalande. Binh ska på Facebook ha postat bilder på bland annat tidigare ledare i kommunistpartiet på ett sätt som upprört landets styre och anklagades för att ha försökt värva personer till organisationen.

Enpartistaten Vietnam kontrollerar noggrant landets medier och fängslar rutinmässigt aktivister, bloggare och advokater som framför kritik.

Följ ämnen i artikeln