”Det känns extremt rätts­osäkert”

LSS-utredningen klar: Barn under 16 år blir av med assistansen – kommunerna tar över ansvar

Publicerad 2019-01-13

”Jag är nästan säker på att det kommer att bli sämre för Selma. Det kommer att bli färre aktiviteter för henne. Det kommer inte att handla om livskvalitet utan bara vara­ vårdande insatser”, säger Selmas pappa Jonas Lundmark om de nya förslagen.

Barn under 16 år ska inte längre få personlig assistans.
I stället ska kommunerna ta över ansvaret för de funktionshindrade barnen, enligt LSS-utredningen som nu är klar.
– Det känns extremt rätts­osäkert, säger Jonas Lundmark, pappa till ­Selma, 6.

Utredaren Gunilla Malmborg lämnade över LSS-­utredningen till regeringen i går.
Enligt direktiven fick inte kostnaderna för den personliga assistansen öka. I dag kostar den 28 miljarder ­kronor om året.
Redan för ett år sedan läckte förslag i utredningen ut och väckte ramaskri.
Men ingen som i dag har stöd och hjälp ska mista den, enligt utredaren Gunilla Malmborg.
– Jag gör inga besparingar. Inga som har LSS-insatser i dag kommer att bli utan, sa hon på presskonferensen där hon presenterade sina förslag.
Den mest genomgripande förändringen rör barn under 16 år. De ska inte längre omfattas av den personliga assistansen, som Försäkringskassan administrerar i dag.

Nytt personligt stöd

I stället ska kommunerna ta över hela ansvaret för de funktionshindrade barnen, enigt förslaget. Kommunerna blir då skyldiga att erbjuda vad utredaren kallar för personligt stöd. Det är ett nytt LSS-stöd som kommunerna ska utföra.
– Det ska ge ett bättre stöd till barnen och deras familjer, än vad personlig assistans kan, ett mer ändamålsenligt stöd. Det blir bredare, säger Gunilla Malmborg.
Stödet ska omfatta både omvårdnad och medicinsk tillsyn, som andning och sondmatning, och även personligt stöd så att barnet kan ha fritidsaktiviteter.
Risk att tolkas olika
Aftonbladet har under flera års tid berättat om de gravt funktionshindrade barn med svåra hjärnskador som behöver hjälp med allt.
Ett av dessa barn är Selma Lundmark, som fyller sju år i januari.
Selma föddes med lissencefali. Det är en svår hjärnmissbildning som medför grav utvecklingsstörning och omfattande motoriska funktionsnedsättningar. Selma kan inte prata, inte sitta utan stöd, hon måste sondmatas och har epilepsi. Selma har 66 timmar statlig assistansersättning i veckan från Försäkringskassan.
Hennes pappa Jonas Lundmark befarar att intentionerna i LSS-utredningen inte kommer att uppfyllas, när Sveriges 290 kommuner tvingas bära hela ansvaret för de funktionshindrade barnen.
– Det känns extremt rätts­osäkert, säger han.
Han tror att det leder till att kommunerna gör olika tolkningar.
– Jag tror att stödet kommer försämras. Det är väldigt svårt att veta hur kommunerna kommer att tolka detta. I några kommuner kan det nog bli väldigt bra insatser, i andra dåliga ­insatser och i en del kommuner inga alls.

”Kommer försämras”

Jonas Lundmark är övertygad om att tillvaron blir sämre för de funktions­hindrade barnen.
– Det kommer att för­sämra utsikterna för barnen att kunna ha ett aktivt liv och kunna leva som andra, vilket ju är poängen med LSS, säger han.
– I Sverige pratar man om att alla barn har samma rättig­heter, fastän funkisbarnen blir undantagna nu. De får inte samma rättig­heter som andra barn.
Hur tror du att det blir för din dotter om förslagen genomförs?
– Jag är nästan säker på att det kommer att bli sämre för Selma. Det kommer att bli färre aktiviteter för henne. Det kommer inte att handla om livskvalitet utan bara vara­ vårdande insatser.
Jonas Lundmark är orolig för hur stödet utformas. Om det bara blir punkt­insatser i form av hemtjänst? Om det blir en strid ström av personal som inte lär känna barnet? Om det blir så att man inte själv får välja personalen?
– Jag vet inte om jag kommer våga lämna Selma till personer som jag inte har någon relation till, säger han.
Jonas Lundmark tror inte heller att förändringarna ­leder till någon samhällsekonomisk besparing.
– Kostnaderna skjuts ­bara över från staten till kommunerna. Men det är fortfarande skattebetalarnas pengar, säger han.

”Sviker barnen”

Maria Persdotter, förbundsordförande i RBU, Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar, upprörs av förslagen.
– Ni river assistansen och sviker barnen, skrev hon på Aftonbladet Debatt i går.
Hon befarar att antalet barnboenden i Sverige kan explodera, när föräldrar inte­ längre orkar sköta om barnen själva.
LSS-utredningen föreslår också att personer över 16 år med en psykisk funktionsnedsättning inte heller ska omfattas av personlig assistans. Den ska ersättas med insatsen ”förebygg­ande pedagogiskt stöd”.
I dag delar staten och kommunerna på ansvaret för den personliga assistansen. Utredaren föreslår nu en enda huvudman, staten.
– Det finns en del problem med att staten och kommunerna delar på ansvaret. Det riskerar att bli ingens ansvar och att männi­skor bollas mellan huvud­män, säger LSS-utredaren ­Gunilla Malmborg.