Journalisten Ingemar Odlander död

Publicerad 2014-07-20

Claes Elfsberg: "Han var en stor journalistisk förebild."

SVT-legendaren Ingemar Odlander har avlidit, rapporterar svt.se. Han var nyhetsprogrammets Rapports första ankare.

– Han kommer att saknas av många, säger sonen Jens Odlander.

Ingemar Odlander var den förste SVT- och SR-korrespondenten i Afrika. Han blev dessutom känd för många tv-tittare när han blev Rapports allra första nyhetsankare.

Han var gift med SVT:s förra vd Christina Jutterström. Förutom hustrun sörjs han närmast av flera barn och barnbarn.

– Han lämnar en hustru och en stor familj efter sig. Han var en medelpunkt för oss alla, säger Jens Odlander, Sveriges generalkonsul i Istanbul och son till Ingemar.

– Även om han jobbat mycket utomlands så har han alltid funnits där. Han var en väldigt varm pappa.

Hur kommer du minnas honom?

– Som en livsbejakande, glad och lite bullrig person. Han tog på något sätt alltid plats mitt i rummet, men han såg samtidigt oss barn. Han var en bra farfar och morfar. Han kommer att saknas av många, säger Jens Odlander.

"Mannen som skapade Rapport"

SVT:s vd Eva Hamilton kommer minnas Ingemar Odlander som "mannen som skapade Rapport". När hon började arbeta på nyhetsprogrammet under 90-talet hade hon Odlander som chef.

– En stor, bullrande och oändligt varm människa. Han var trygghetsskapande och skapade glädje runt hela nyhetsdesken. När det hettade till var han oöverträffad, samtidigt hade han förmågan att skapa lugn och värme.

De båda hade återkommande kontakt under åren, främst tillsammans med hans hustru.

– Han var aktiv in i det sista, en vaken journalist. Vad jag förstår har han haft lite känningar i hjärtat men har absolut inte varit sängliggande. Jag tror det här kom oväntat, säger Eva Hamilton.

Ordförande för Publicistklubben

Ingemar Odlander arbetade också som utrikeschef på Rapport. Under en period var han också ordförande för Publicistiklubben. Han var anställd på SVT fram till 1996.

Han gifte sig med Christina Jutterström 1978.

Ingemar Odlander avled på lördagen. Enligt uppgifter till Expressen segnade tv-profilen ner efter att han varit på en mottagning på svenska konsulatet i Mariehamn på Åland. Han blev 78 år.