Ledarna anklagar varandra för mörker

Publicerad 2014-05-22

Fredrik Reinfeldt (M) och Stefan Löfven (S) debatterade lojt EU och jobben i SVT:s Gomorron Sverige.

Men efteråt hårdnade tonläget.

– Det är en mörkare, mer negativ beskrivning Socialdemokraterna står för. De verkar beskriva det som att "det som kommer till Sverige är farligt", säger Reinfeldt till Aftonbladet.

–  Det är högern som står för den mörka sidan, säger Löfven.

Med bara fyra dagar kvar till EU-valet debatterade ledarna för Sveriges två största partier, Stefan Löfven (S) och Fredrik Reinfeld (M) EU.

Själva debatten var ljum i tonen, men efteråt blev formuleringarna hårdare.

Överens i många frågor

Både Löven och Reinfeldt satte jobben som viktigaste frågan.

– Jobben är självklart viktiga. Men det måste ske på ett sjysst sätt. Arbetsvillkoren är viktiga. Alla länder måste försvara sina kollektivavtal, sade Stefan Löven.

Men Fredrik Reinfeldt menade att för många nationella regler är ett "handelshinder".

– Det är tydligt vem som står upp för frihandel och vem som vill bädda in det i mer bekymmer. Väldigt protektionistiska vindar blåser. Det kan stoppa svenska jobb, sade han.

Men i övrigt blev det inte någon större fart på debatten. I flera frågor var de båda överens. Bland annat att de romska tiggarnas situation inte endast är ett svenskt problem.

– De måste göra större insatser i Rumänien. Men det finns ingen enhetlig lösning då det handlar om fattiga människor. Vi måste lösa detta tillsammans med Rumänien, sade Fredrik Reinfeldt.

Som fick medhåll av Löfven.

– De som pratar om att förbjuda tiggeri, det är inte lösningen, sade Stefan Löfven.

Ingen av de två kunde heller se en möjlighet att införa euron eller gå med i EMU i inom överskådlig framtid.

– Sverige ska inte med i EMU. Sverige har sagt nej till euron, sade Stefan Löfven.

De var båda ense om att Sverige inte ska ta emot färre flyktingar och att Ukraina bör få gå med i EU om de uppfyller kriterierna.

Reinfeldt: "S ger mörkare beskrivning"

Både M och S säger sig alltså sätta jobben främst. Fredrik Reinfeldt uppger till Aftonbladet att han anser att debatten var väldigt bra.

– Jag tror att det är ungefär den här skillnaden som finns. Moderaterna tror mycket på Europasamarbetet, vi tror att det är viktigt i en tid där många utmanar idén om att människor ska kunna röra sig över gränser. Vi ser möjligheter. Socialdemokraterna ägnar valrörelsen åt att se bekymmer och hot. Man beskriver att "det som kommer in blir inte som vi tänkt". Det är en väldig skillnad. Det är en mörkare, mer negativ beskrivning Socialdemokraterna står för, och de verkar mest beskriva det som att "det som kommer till Sverige är farligt", säger han.

– Jag säger inte att samarbetet är perfekt, för det är det inte, men hela idén med ett Europasamarbete står vi tydligare för. Vi röstar konsekvent för att underlätta för handel.

– Handelsreglerna är grundläggande och ropar vi i Sverige och säger "Vi ska bara ha svenska regler", då säger Tyskland "Vi ska bara ha tyska regler" och Frankrike "Vi ska bara ha franska regler" och då är vi tillbaka där vi började. Det förlorar alla på, framför allt de svenska företagen som är beroende av export.

Men betyder det att svenskar behöver sänka sin nivå när det gäller arbetsrätt?

– Vi har haft kraftigt ökade reallöner och massvis med fler jobb, 250 000 fler som jobbar. Vi har faktiskt i flera sektorer som beskrivs, som byggsektorn, många fler som arbetar och man behöver inte alls tumma på svenska regler. Vi bör stå som föregångsland och berätta hur vi lägger grund för fler jobb och använda Europasamarnetet för att möjliggöra det. Det man ofta pekar på är saker som är rena olagligheter eller saker som inte sköts på rätt sätt, men jag minns att så var det faktiskt också före vi fick de här reglerna, då talade vi ofta om svartjobb. Men till slut blir det avgörande: vart vill vi gå. Jag menar att rörligheten i sig ger gler jobb och det är särskilt bra för Sverige.

Löfven: "Högern står för den mörka sidan"

Efter debatten svarar Löfven på frågan om vad som verkligen skiljer dem åt.

– Det är en väldigt stor skillnad mellan oss när det gäller arbetsvillkoren. Vi fick tydligt i dag att det finns ingen arbetsmiljöambition på högersidan, att ha trygga anställningar och att vi i Sverige ska skydda kollektivavtalen som arbetsgivare och arbetstagare har slutit, oavsett var man kommer ifrån. För oss är det viktigt. Det är den svenska modellen. Det går bra att prata om den, men man måste leva efter den också, säger Löfven till Aftonbladet.

Han reagerar mot att Reinfeldt beskriver krav på svenska kollektivavtal i Sverige som handelshinder.

– Det här med "Nya Moderaterna" stämmer inte. De har inget nytt, de är samma i grunden. De har lärt sig prata annorlunda bara, men nu gör de inte ens det. De är tydliga med att de vill stryka arbetsmiljöregler, kollektivavtalen och trygga anställningar.

Löfven tar upp ett exempel på en kvinna som haft 225 anställningar hos samma arbetsgivare under åtta år, och att EU kritiserat Sverige för att ha för liberala arbetslagar.

– I den frågan slåss Reinfeldt mot EU. Han tar strid mot det för att det ska få fortstätta. Det är högern som står för den mörka sidan. Vi står för den ljusa: kombinera flexibilitet och fri rörlighet med att göra det bra för människorna. Det var för att medborgarna i Europa skulle få det bättre som gemenskapen skapades.

Följ ämnen i artikeln