Palestinas regering avgår

Publicerad 2024-02-26

Palestinas regering på Västbanken avgår.

Premiärminister Mohammad Shtayyeh har lämnat in sin avskedsansökan till presidenten Mahmoud Abbas.

Följ ämnen

Den palestinska regeringen på Västbanken avgår, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Premiärminister Mohammad Shtayyeh, från Fatahpartiet, lämnade in sin avskedsansökan till president Mahmoud Abbas under måndagsmorgonen.

Han uppger att anledningen är den aldrig tidigare skådade eskaleringen av läget på Västbanken och i Jerusalem samt ”kriget folkmordet och svälten i Gaza”, skriver Al Jazeera.

”Kräver nya överenskommelser”

Han säger också att det pågår försök att förändra den palestinska myndigheten så att den inte har något politiskt inflytande, något som PA kommer att kämpa mot eftersom man strävar efter en palestinsk stat.

– Nästa steg och dess utmaningar kräver nya parlamentariska och politiska metoder som tar hänsyn till den nya verkligheten i Gaza, och behovet av konsensus baserad på palestinsk enighet, säger han enligt den arabiska tv-kanalen.

USA har ökat pressen på presidenten Mahmoud Abbas om att den palestinska regeringen behöver reformeras för att kunna styra en palestinsk stat även efter kriget i Gaza, uppger Al Jazeera.

Styr på Västbanken

Israeliska tidningen Haaretz skrev i går att intensiva samtal pågår inom den palestinska paraplyorganisationen PLO om förändringar, som bland annat skulle innebära att grupper som Hamas och Islamiska Jihad skulle bli del av PLO.

– Shtayyehs regerings avgång är endast rimlig om den sker i samma kontext som ett nationellt konsensus vad gäller nästa fas, säger Hamastoppen Sami Abu Zuhri till nyhetsbyrån Reuters.

Shtayyeh har varit premiärminister för den Palestinska myndighetens 18:e regering sedan 2019.

PA, som regeringen förkortas, styr genom Fatahpartiet på Västbanken. Fatah tvingades ut ur Gaza av Hamas 2007, året efter att den terrorstämplade gruppen vunnit valet där.

PA har erkänt Israel, och förordar en tvåstatslösning, något Hamas inte gör, eftersom man inte heller erkänner Israel som stat.

Mohammad Shtayyeh, premiärminister i Palestinas regering, har lämnat in sin avskedsansökan.