Dinosaurier i Vellinge tar ett varv till

Publicerad 2019-11-22

Bilden är ett montage. Dinosaurien på bilden är inte någon av de verk som finns på Vellingeblomman.

Sista ordet är inte sagt i turerna kring de två enorma växtinklädda dinosaurierna på Vellingeblomman.

Skapelserna klassades nyligen som byggnadsverk vilket kräver bygglov – något som saknas.

Företaget överklagar nu beslutet om bygglovskrav till mark- och miljööverdomstolen. Enligt vd:n Dan Tedestål är det inte styrkt varken att en tio meter hög och 40 meter lång dinosaurierna påverkar landskapsbilden eller skymmer en närboendes havsutsikt, rapporterar Nyhetsbyrån Sirén.

"Man ska se dinosaurierna såsom både länsstyrelsen och kommunen gjort, en blomsterlåda som arrangerats i form av dinosaurier", skriver Dan Tedestål i överklagandet.

Grannen som tagit strid mot de gröna dinosaurierna, som kan ses på Vellingeblommans utställning Fantasy Garden, har framför allt invänt mot den största dinosaurien. En gigantisk avbildning av en Sauropod, tio meter hög och fyrtio meter lång.

Hon menar att den inkräktar på landskapet med dess natur- och kulturmiljövärde. Dessutom anser grannen att verken tillsammans lockar mer besökare och därmed bidrar till en högre ljudnivå i grannskapet.

Den andra gröna dinosaurien i parken föreställer en Tyrannosaurus Rex.

Till skillnad från lägre instanser bedömde mark- och miljödomstolen i oktober att dinosaurierna är byggnadsverk, vilket innebär att kommunen måste utreda urtidsdjurens öde på nytt, enligt plan- och byggreglerna.

För att överklagandet ska tas upp i överdomstolen krävs först prövningstillstånd.

Malmö - Senaste nyheterna från Malmö |
Aftonbladet