Svenska Akademien i rampljuset igen – efter massavhopp och kaos

Nobelpriset i litteratur delas ut dubbelt efter krisen

Publicerad 2019-10-10

Svenska Akademiens senaste år har kantats av massavhopp, inställt Nobelpris och interna strider.

I kölvattnet av MeToo kämpar den anrika institutionen för att reparera sin status – och gör nu Nobel-comeback.

– Nu kan vi arbeta lugnare utan rädsla för läckor, säger ledamoten Anders Olsson.

När den nytillsatte ständige sekreteraren Mats Malm kl 13 öppnade de förgyllda dörrarna i Börshuset i Gamla stan var det för att tillkännage inte bara en, utan två, Nobelpristagare i litteratur.

Svenska Akademien, som sedan MeToo-rörelsen briserade hösten 2017 har varit en stukad organisation i djup kris, avstod från att dela ut Nobelpriset i litteratur 2018. Den anrika kulturinstitutionen måste först återfå omvärldens förtroende.

I november 2017 vittnade 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, Jean-Claude Arnault, make till Katarina Frostenson, då ledamot i Svenska Akademien. 2018 dömdes han för två fall av våldtäkt i Svea hovrätt. Han ska också vid sju tillfällen ha läckt namnen på Nobelpristagare i litteratur.

Ledamoten Anders Olsson klev in som tillfällig ständig sekreterare när Sara Danius avgick under dramatiska former i april 2018, efter att hon framfört massiv kritik mot den inre kärnan av Akademien.

– Vi har löst de svåraste problemen och trycket utifrån har lättat. Nu kan vi arbeta lugnare utan rädsla för läckor. Det finns inte längre några konflikter inom Akademien, skriver Olsson i ett mejl till Aftonbladet.

Inte äventyra Nobelpriset

Det har nu snart gått två år sedan ett Nobelpris i litteratur delades ut. I november förra året beslutade man att fem externa personer skulle plockas in tillsammans med fem akademiledamöter i Nobelkommittén (den arbetsgrupp som utser pristagarna). En av de externa sakkunniga är kritikern och frilansande förlagsredaktören Henrik Petersen.

Tror du Svenska Akademiens förtroendet kan återupprättas helt och hållet?

– Det är säkert en resa, men det tror jag absolut. Nobelpriset är nog väldigt viktigt i det sammanhanget, säger han.

Samtidigt har interna konflikter inom institutionen fortsatt att spelas upp inför öppen ridå. Några månader efter att den nya Nobelkommittén bildades lämnade ledamoten Horace Engdahl, som gått ut och försvarat Jean-Claude Arnault, kommittén på eget initiativ ”för att inte äventyra litteraturprisets framtid genom att försvåra samarbetet mellan Svenska Akademien och Nobelstiftelsen”, uppgav han i ett pressmeddelande. Men enligt Svenska Dagbladet ska det ha varit ett krav från Nobelstiftelsen för att Akademien skulle få dela ut Nobelpriset i litteratur igen.

När Aftonbladet kommer i kontakt med Horace Engdahl hänvisar han till sitt pressmeddelande:

– Det är den förklaring som gavs i pressmeddelandet i samband med mitt utträde ur kommittén i mars, och jag har ingen ytterligare kommentar. Stämningen bland ledamöterna uppfattar jag som god, säger han.

Kungafamiljens markering

Det var i början av april förra året som tre ledamöter – Klas Östergren, Peter Englund och Kjell Espmark – meddelade att de lämnade arbetet i Svenska Akademien. Fler avhopp följde. Sex kvinnor lämnade den anrika institutionen under den mest turbulenta tiden.

Efter massavhoppen var det till slut bara sju ledamöter kvar vid ett bord byggt för 18. Vid högtidssammankomsten den 20 december 2018 reste sig inte kungafamiljen upp för att hälsa dem välkomna, som traditionen bjuder.  Dessutom var bara hälften av de kungliga på plats.

Arbetet med att hitta nya ledamöter skulle bli avgörande för Akademiens framtida existens. Under våren lyckades de fylla stolarna i rekordfart.

I juni blev litteraturprofessorn Mats Malm ny ständig sekreterare – för den nya Svenska Akademien.

– Alla är inställda på förändring. Vi var tre nya ledamöter som kom till förra året och i december blir Akademien fulltalig för första gången på 30 år.

”Hyser inga illusioner”

I början av året återvände ledamöterna Peter Englund och Kjell Espmark. Beskedet kom samtidigt som förhandlingar pågick om en uppgörelse mellan Svenska Akademien och poeten Katarina Frostenson, som tillsammans med sin man Jean-Claude Arnault har varit i centrum för krisen.

De två ledamöterna hade öppnat för en comeback redan tidigare – om ledamoten Horace Engdahl avgick. Ett krav de sedan släppte.

”Läget är sådant att Akademiens bästa måste sättas före de personliga motsättningarna”, skrev Peter Englund i ett blogginlägg.

Där skrev han också:

”Akademien står inför ett antal betydelsefulla avgöranden redan tidigt i vår, och jag hoppas kunna bidra till arbetet på att reformera Akademien och återuppbygga det förtroende som är den egentliga grunden för institutionens existens. Men jag hyser inga illusioner. Det kommer att bli ett svårt och långdraget göra.”.

Klas Östergren blev slutligen den enda mannen som lämnade.

Öppen ekonomi

Samtidigt som Svenska Akademien fortfarande upplever svallvågorna av sin värsta kris någonsin har de genomfört stora förändringar. De ska öppet redovisa Akademiens ekonomi och ledamöterna har numera möjlighet att utträda ur Akademien på egen begäran.

– Arbetet har gått snabbare än väntat, men en hel del återstår för att öka förtroendet för Akademien i omvärlden. Vi måste utan tvivel kommunicera mer med utländska medier, men vi är redan igång med detta, skriver ledamoten Anders Olsson i ett mejl.

Hur viktigt är tillkännagivandet av Nobelpriset i litteratur för Akademiens återkomst och status?

– Det är mycket viktigt. Samtidigt räknar vi inte alls med att uppgiften är avklarad med tillkännagivandet, det handlar om långsiktigt arbete, skriver den ständige sekreteraren Mats Malm i ett mejl till Aftonbladet.


PODD Krisen i Svenska Akademien

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Martin Agaard, tf kulturchef på Aftonbladet, om Svenska Akademien och Nobelpriset i litteratur.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

De nya ledamöterna i Svenska Akademien

De som lämnat