Bakslagen rullar in över Indiens metoo

Fanny Hedenmo/TT

Uppdaterad 2019-10-25 | Publicerad 2019-10-23

Aktivister från Bombay demonstrerar till stöd för skådespelerskan Tanushree Dutta, som i oktober i fjol anklagade sin kollega Nana Patekar för sexuellt ofredande.

Anklagelser om sexuellt ofredande mot en Bollywood-skådis blev gnistan som tände Indiens metoo-eld.

Ett år senare har flera rättsprocesser ägt rum – men sällan med de utpekade männen på de anklagades bänk.

– Förövare anses ha kommit undan med ett slag på knogarna, säger journalisten Apoorva Mandhani.

En bitter strid utkämpas i New Delhis högsta domstol.

Subodh Gupta, en av Indiens mest profilerade konstnärer, har stämt ett anonymt Instagramkonto på motsvarande flera hundra tusen kronor. I över ett år har kontot publicerat anonyma vittnesmål om övergrepp i den indiska konstvärlden – och Subodh Gupta figurerar flitigt i flera.

Gupta anklagas bland annat för att ha pekat på en yngre assistent och frågat en äldre kollega: "Tycker du att jag borde knulla henne i kväll?", enligt ett vittnesmål. Domstolen har beordrat instagram att stänga ned kontot, och krävt att identiteterna på dem som ligger bakom det ska avslöjas, skriver The Guardian.

Domen – en av flera rättsliga efterspel i kölvattnet av Indiens metoo-rörelse – har mötts med besvikelse bland indiska feminister.

– Det är nedslående att kvinnors röster fortfarande inte tas på allvar, säger juristen och journalisten Apoorva Mandhani, på telefon från Bombay till TT.

"Öppnade en kran"

September 2017. En artikel i The New York Times, där flera kvinnor berättade om övergrepp begångna av filmmogulen Harvey Weinstein bröt tystnaden kring sexuella övergrepp i den amerikanska nöjesbranschen.

Hashtaggen metoo svepte över världen, men det skulle ta ett år innan den fick fäste i Indien. Först då, i september i fjol, anklagade den indiska skådespelerskan Tanushree Dutta sin motspelare i filmen Horn Ok Pleasss – Nana Patekar – för sexuellt ofredande.

Bollen var satt i rullning. Strålkastaren riktades snart mot Alok Nath, känd från sin roll i Oscarvinnaren Gandhi från 1982. I en känslosam Facebookstatus hävdade manusförfattaren Nanda Vinta att Nath våldtagit henne för tjugo år sedan, enligt indiska The Print.

– Det var som att någon öppnade en kran. Alla dessa berättelser, som varit som öppna hemligheter, rann ut. Först kom Bollywood, sedan komikerbranschen, mediebranschen och konstbranschen, säger Apoorva Mandhani.

– Sedan tog det stopp.

Var elitistisk

Den indiska metoo-rörelsen stötte snabbt på patrull. Kvinnor som talade ut kallades manshatare och fick dödshot, enligt indiska The News Minute.

– Bland jurister fanns en oro över att rättssamhället hade satts ur spel. Både kvinnor och män varnade för folkdomstolar och häxjakt, minns Apoorva Mandhani.

Kritiker hävdade också att metoo-rörelsen var elitistisk.

Folkliga rörelser för kvinnors rätt blossar regelbundet upp i Indien, ofta i samband med barbariska sexualmord på unga flickor. Men till skillnad från till exempel protesterna 2012, som fick till stånd skärpta sexualbrottslagar sedan en flicka gruppvåldtagits till döds på en buss i New Delhi, saknade metoo en bred uppslutning.

För majoriteten av Indiens nära 1,4 miljarder invånare är skandaler inom Indiens kulturella toppskikt helt perifiera, påpekar Apoorva Mandhani.

– Hela metoo-rörelsen skedde dessutom i en bubbla – den var beroende av sociala medier som Twitter och det mest skrevs på engelska. Det uteslöt väldigt många.

Färre än hälften har tillgång till internet i Indien, enligt Economic Times , och engelska talas bara av drygt 10 procent, enligt uppskattningar.

Bakslag

Sedan metoo fick fäste i Indien pågår flera förtalsprocesser mot de kvinnor som vittnade om sexuellt våld, enligt The Print, som inte anger en exakt siffra. Flera kvinnor hävdar att de bestraffats för sitt beslut att berätta; att de bland annat förlorat sina jobb.

– Samtidigt är det som om männen har kunnat ta en time out, och sedan komma tillbaka. En våldtäktsanklagad regissör har fått en inbjudan att sitta i en filmfestivaljury. Och nyligen fick vi veta att Alok Nath ska spela domare i en ny film om en falsk våldtäktsanmälan, säger Apoorva Mandhani.

Filmen heter Main Bhi – metoo på hindi.

Ändå är Apoorva Mandhani försiktigt positiv. På Indiens 100 största företag rapporterades 14 procent fler fall av sexuella trakasserier på arbetsplatsen under första halvan av 2019, skriver Economic Times.

– Metoo öppnade ögon och satte igång samtalet om sexuella trakasserier. Men vi har lång väg kvar. Attityder förändras inte över en natt.