Glöm whiskyn – huskurerna som inte botar

Boel Holm/TT

Publicerad 2019-09-14

Nu är det förkylningstider och huskurerna är många. Arkivbild.

Vitaminer, whisky, vitlök och varma sockar. I förkylningstider är huskurerna många. Likaså myterna om vad som botar och hur man blir förkyld.

En av de vanligaste missuppfattningarna är att kyla orsakar förkylning och det stämmer att immunsystemet fungerar sämre om man blir kall. Men då måste man bli rejält kall.

– Pratar vi om att gå ut med blött hår nu på hösten, så är det inte något som i sig ger en förkylning. Men att bli ordentligt nedkyld kan vara det som tippar immunsystemet så att det inte orkar fungera till max. Men en nedkylning är något annat än att vara lite sval nu på hösten, förklarar Erica Bonns, medicinskt sakkunnig läkare på 1177 Vårdguiden.

Förkylning orsakas av virus och är en så kallad droppsmitta som sprids när man till exempel nyser eller hostar. God handhygien och att nysa i armvecket är bra sätt att förhindra spridningen något.

När förkylningen väl satt klorna i en brukar de goda råden och huskurerna inte vara långt borta. Men hjälper de?

– Den finns inga stora vetenskapliga studier på specifika huskurer, så medicinskt kan vi inte säga att vi rekommenderar något. Men det betyder inte att det inte finns saker som faktiskt får det att kännas bättre, eller får en att uppleva att man blir piggare eller mår bättre – som en bit ingefära i hett vatten med honung, säger Erica Bonns.

Botar inte

Ett vanligt tips är att ta ett litet glas whisky eller annan alkohol. Det kanske får allt att kännas lite lättare och lustigare, men någon verklig inverkan på förkylningen har det inte.

– Sprit dödar bakterier, vi spritar ju av ytor för att desinficera dem, men det är inte samma sak. Sväljer man ner alkoholhaltig dryck hinner den inte döda några mikroorganismer.

Värme, som en tjock halsduk om den ömmande halsen, tillhör också knepen som känns bra, men inte botar.

Vitlök, ingefära och chili är andra vanliga ingredienser i huskurer. Även om de inte heller botar förkylning kan de ha viss effekt.

– Starka kryddor generellt öppnar och vidgar så att det känns bättre vid förkylning och nästäppa. Men det är inte samma sak som att det behandlar den.

Att stoppa vitlök i örat, en annan klassisk huskur, avråder Erica Bonns å det bestämdaste från. Den starka löken kan ge frätskador.

Ingen antibiotika

En sak som absolut inte biter på en förkylning är antibiotika. Trots det är det många som vill få det utskrivet.

– Det finns patienter som är väldigt oroliga och vill ha antibiotika för att bli friska. Men det är inte illvilja som gör att man inte skriver ut det. Förkylning är virus och då hjälper inte antibiotika. Det är fel att ge en behandling som inte hjälper utan påverkar kroppen negativt.

Det bästa är förstås att inte bli sjuk alls och det finns knep som fungerar. Det allra bästa är att sköta om sin kropp, en frisk och utvilad kropp har bättre immunförsvar.

– Det absolut viktigaste är att se till att man sover. Immunsystemet orkar inte jobba på en stressad kropp. Sov ordentligt, ät hälsosam och vitaminrik kost, så att kroppen har förutsättningarna att möta förkylningsvirus som finns runt omkring oss överallt.

– Att ha en god grundkondition vet vi är det absolut bästa, så ut i friska luften och boosta immunsystemet.