Osäker arbetsmiljö stoppar tornväktare i Ystad

Cecilia Klintö/TT

Publicerad 2019-12-19

Tornväktare har sedan 1700-talet hållit koll på Ystad från ett kyrktorn, här en bild på Roland Borg från 2012. Arkivbild.

Tornväktarna i Ystad tvingas lägga ner luren. Sedan 1700-talet har de vakat över staden från tornet i S:ta Maria kyrka – men nu anses arbetsmiljön för osäker.

Samtidigt har tornväktarna blåst till kamp i Arbetsdomstolen.

Sebastian Goksör, museichef på Klostret i Ystad, hoppas att tornväktarna ska kunna återuppta arbetet innan turistsäsongen kommer i gång. Men det är mycket som behöver åtgärdas – han pekar på branta trappor med vissa lösa trappsteg, avsaknad av trappräcken och trasiga fönster som gör det svårt att hålla en behaglig temperatur i kyrktornet.

– Det är frost inomhus när det är som värst och så ska inte någon behöva arbeta.

Ingen lön

Han säger också att tornväktarna är timanställda och därför inte kommer att få någon lön medan åtgärderna vidtas.

– De får roa sig med andra sysslor.

Men det är just detta striden i Arbetsdomstolen gäller. Den 16 december, bara två dagar innan Ystads kulturnämnd fattade beslut om tillfällig paus för tornväktarna, lämnades en stämning in till domstolen. Tornväktarnas fackförening hävdar att den person stämningen gäller är tillsvidareanställd, medan kommunens inställning är att medarbetaren är timanställd.

– De här ärendena har absolut inte med varandra att göra, säger Sebastian Goksör, som hävdar att han inte ens kände till att stämningen lämnats in.

Oklart hur länge

Att ändra på inredning inne i en gammal, kulturmiljömärkt kyrkobyggnad är komplicerat och kräver bland annat att tillstånd från länsstyrelsen. Därför kan han inte säga hur långt uppehållet blir. Men han är säker på att de regelbundna lurblåsningarna kommer att saknas av många i Ystad under kvällarna framöver.

– Det blir tyst under den perioden. Jag kan tänka mig att många tycker att det är jättetrist, säger Sebastian Goksör.

Följ ämnen i artikeln