Såret efter Palme läkt – även utan uppklarning

Anna Hansson/TT

Publicerad 2020-02-20

Skotten på Sveavägen och statsminister Olof Palmes död skakade hela landet. Men det är snarare tiden än en uppklarning av mordet som lett till att Sverige kunnat läka, anser två experter TT talat med.

– Tiden läker även den här typen av sår i samhället, säger statsvetaren Dan Hansén.

Att statsministern kunde skjutas till döds på öppen gata var otänkbart för de allra flesta i Sverige på 1980-talet. Befolkningen kastades in i chock och i ett nationellt trauma.

– Ett motsvarande mord hade vi inte upplevt sedan kung Gustav III mördades på operan (år 1792), säger Tom Lundin, professor emeritus i katastrofpsykiatri.

– Statsministern är tillsammans med kungen, oavsett vad man tycker om dem som person eller politiker, en sorts fadersfigur och en representant för landet. En sådan får inte dö plötsligt och oväntat som vid ett mord. Det blir ett nationellt trauma.

Dubbelt trauma

Att mordet dessutom inte klarades upp strödde salt i såret som revs upp gång på gång för varje polishaveri som kantade utredningen, anser Dan Hansén, docent i statsvetenskap vid Försvarshögskolan.

– Eftersom det blev en stor chock förväntade sig många, om inte alla, att mordutredningen skulle skötas professionellt.

I stället gick det som det gick och Palmes mördare gick fri.

– Det blev en typ av inkompetensförklaring inför öppen ridå av den myndighet – polisen – som vi ändå förlitar oss till när det gäller inre säkerhet, säger Hansén.

Ärret kvar

Nu, snart 34 år efter mordet, förklarar åklagare Krister Peterson att mordet kan lösas och att åtal kan väckas inom ett halvår eller att utredningen slutligen läggs ned.

Men ett avslut kommer inte längre att ha så stor effekt på Sveriges befolkning, anser såväl Hansén som Lundin.

En hel generation saknar personliga minnen från händelsen och har endast berättelser från föräldrar, äldre släktingar eller vänner – varav många nu dessutom har gått bort – att förlita sig på. Sverige har sedan dess också haft en ökad invandring, och i och med det fler invånare som bodde utomlands när mordet skedde eller saknar en relation till Palme. 

– Det är det personliga minnet eller upplevelsen av något som sätter spår. Det är alltid bra att få reda på sanningen men den psykologiska effekten blir mindre påtaglig än vad den skulle ha blivit för 10-15 år sedan, säger Tom Lundin.

– Man kan säga att såret har läkt och givit en ärrbildning som kanske gör att svenskarna är mera motståndskraftiga om det skulle hända igen, säger Lundin.

Gängkriminalitet tar över

Dan Hansén pekar också på att utvecklingen med gängkriminalitet, skjutningar och sprängningar i Sverige nu också tar en stor del av vårt fokus.

– Den typen av händelser har kanske tagit över vårt medvetande på senare tid. Mord på ministrar var det ett tag sedan sist. Även om det är märkligt att vi har haft två ministermord här uppe i vårt lilla land i norr, säger han, och syftar på mordet på utrikesminister Anna Lindh 2003.

PODD Det händer i utredningen om mordet på Olof Palme

I podden Aftonbladet Daily pratar vi med Lena Mellin och Oisín Cantwell.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen