Krav på handskakning - "medveten plakatpolitik"

TT

Publicerad 2019-11-08

Skaka hand – annars inget jobb i Trelleborgs kommun. Så lyder ett nytt förslag som politikerna vill att kommunfullmäktige nu röstar ja till. Arkivbild.

Den som vill ha anställning inom Trelleborgs kommun måste gå med på att skaka hand. Så lyder det krav kommunen vill införa – trots att det strider mot grundlagen.

Idén kommer från Sverigedemokraternas oppositionstråd i kommunen, som tidigare lämnat in en motion med förslaget att den som "av religiösa eller kulturella skäl vägrar att hälsa på motsatta könet genom traditionell handhälsning" inte ska anställas, rapporterar Trelleborgs Allehanda.

Hur stort problemet med att arbetssökande inte vill skaka hand med det motsatta könet är i just Trelleborg vet inte kommunalrådet Mikael Rubin (M). Ändå tycker han att det är viktigt.

– Argumentet för att det är viktigt i Trelleborg är att det är ett signalvärde. Man tar seden dit man kommer och man ska respektera alla, säger kommunalrådet till TT.

Medveten plakatpolitik

Liknande motioner har tidigare avslagits, och enligt tjänstemännens beredning strider förslaget mot den grundlagsskyddade religionsfriheten, skriver tidningen.

Men efter att både Moderaterna och Sverigedemokraterna röstat ja i kommunstyrelsens arbetsutskott kommer man att föreslå kommunstyrelsen att i sin tur förslå kommunfullmäktige att anta motionen. Förslaget kommer att gå igenom, säger Mikael Rubin trosvisst.

–  Vi är överens om principen. Jag är medveten om att det är plakatpolitik för att skicka signaler – men det är samma politik som regeringen använder när den inför skatt på platspåsar.

Testa lagstiftningen

TT: Du har sagt att hälsa i hand är "vanligt svenskt folkvett"?

– Ja.

Nu vill Trelleborg med Moderaterna i spetsen testa lagstiftningen. Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer inte vill kommentera saken.

Arbetsdomstolen (AD) har dock redan tidigare hanterat fall rörande handskakning. 2018 slog AD fast att en kvinna som inte ville skaka hand med män av religiösa skäl diskriminerades när ett företag i Uppsala avbröt en rekrytering. Kvinnan sökte jobb som tolk, men hon ville inte ta den manlige chefen i hand eftersom det vore en synd enligt hennes tolkning av islam.

Följ ämnen i artikeln