Femstjärnerörelsen dömer ut Matteo Salvini

TT-Reuters

Publicerad 2019-08-18

Italiens inrikesminister Matteo Salvini, som leder det främlingsfientliga och högernationalistiska partiet Lega, döms ut av koalitionspartnern Femstjärnerörelsen. Arkivbild.

Det italienska regeringspartiet Femstjärnerörelsen (M5S) ser inte längre Legas partiledare Matteo Salvini som en tillförlitlig samtalspartner, skriver M5S i ett uttalande.

Femstjärnerörelsen regerar landet i en koalitionsregering tillsammans med det främlingsfientliga Lega. Regeringen har varit på väg att spricka flera gånger sedan den bildades efter valet i fjol, men krisen djupnade betydligt den 8 augusti när Salvini meddelade att koalitionen med Femstjärnerörelsen inte längre fungerar och samtidigt efterlyste nyval.

Lega lade fram en motion om misstroende mot regeringen, men den hindrades av att varken M5S eller det socialliberala oppositionspartiet Demokratiska partiet (PD) ville debattera den i parlamentet.

Sedan dess har M5S och PD öppet diskuterat möjligheterna att bilda en ny regeringskoalition med syfte att styra landet utan Legas stöd.

Salvini har därefter backat från sin tidigare hållning och ändrat sig till att han kan tänka sig att fortsätta regera tillsammans med M5S om ministrar byts ut. Erbjudandet har dock mötts av kalla handen.