SJ kritiserades i krönika – hotade med polis

Uppdaterad 2022-07-10 | Publicerad 2022-07-09

När frilansskribenten Fredric Thunholm skrev en text där han raljerade över SJ blev chefer på tågbolaget upprörda.

Deras svar blev att hota med polisanmälan och om att avbryta samarbeten med skribentens arbetsgivare.

– Ett statligt bolag ska inte komma undan med att agera så här, säger Fredric Thunholm.

För två veckor publicerade tidningen Affärsvärlden en krönika av den frilansande skribenten och kommunikationsstrategen Fredric Thunholm om den svenska tågtrafiken.

I texten slog skribenten fast att ”den bästa reklamen för flyget är tåget” och att ”gryningspyromanen bryr sig mer om brandsäkerhet än vad SJ bryr sig om sina kunder”. Fredric Thunholm skrev vidare att SJ är ett vanskött bolag som ”metaforiskt” skulle behöva ”brännas ner till grunden”, för att tågtrafiken på sikt ska förbättras i Sverige.

Hotade med att polisanmäla

Fredric Thunholms text möttes inte med stående ovationer från SJ:s sida.

I en intervju med Affärsvärlden efter textens publicering uppgav Mats Almgren, försäljningschef på SJ, att det statliga bolaget övervägde att polisanmäla texten. Detta eftersom raderna om människor borde tåga till SJ:s huvudkontor med höggafflar och bränna ner kontoret kunde betraktas som ett hot.

SJ-chefen kontaktade dessutom GroupM, ett koncernbolag som äger mediebyrån Wavemaker där Fredric Thunholm är anställd, och krävde av bolagets vd Martin Krona att han skulle ta avstånd från sin medarbetares krönika.

Om inte kunde det innebära att det statliga bolaget i framtiden skulle välja bort att upphandla GroupM:s tjänster.

– Rötägg finns överallt frågan är ju hur ni värderingsmässigt ställer er till det? skrev Mats Almgren i ett mejl till Martin Krona, uppger Affärsvärlden. Varpå han uppmanade GroupM:s chefer att skicka ett mejl till SJ:s alla anställda i vilket de förklarade att företaget inte stod bakom Fredric Thunholms krönika.

Demokratiskt opålitligt

Skarp kritik har riktats mot SJ efter att det kommit i dagen hur bolaget har reagerat på texten i Affärsvärlden.

Expressens ledarsida beskriver SJ-chefen Mats Almgrens agerande som demokratiskt opålitligt. GroupM uppger till Dagens Media att SJ:s hantering av situationen är skrämmande och skamlig. Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, menar att SJ agerat i strid med lagen om offentlig upphandling.

– De sitter alltså och filar på ett upphandlingsunderlag och det ska göras utifrån objektiva kriterier. Det ska inte skrivas utifrån vilka de vill samarbete med. Det är helt i strid med upphandlingsregleringen och har de inte förstått det på SJ, då har de stora problem, säger Olle Lundin till Affärsvärlden.

Till Aftonbladet uppger SJ:s presschef Tobbe Lundell att mejlväxlingen med GroupM inte var ”särskilt lyckad”. Men å andra sidan menar han att många på SJ blev illa berörda av Fredric Thunholms text.

– Thunholm skrev en krönika där han skriver att det är en bra idé att samla ihop folk med högafflar och facklor och tåga till SJ:s huvudkontor för att bränna ner det. Det tyckte vi var ganska osmakligt och medarbetarna reagerade starkt, säger Tobbe Lundell.

Inte SJ:s policy att hota

Han menar dock att det inte är SJ:s officiella hållning att hota krönikörer med polisanmälan eller med att sålla bort företag från framtida upphandlingar.

– Vi som företag står inte bakom dessa hot. Det vi står bakom är att personalen kände obehag.

Kommer ni polisanmäla?

– Det är inte aktuellt och kommer inte ske. Vi hoppas på att det är överspelat nu, säger Tobbe Lundell.

Borde bett om ursäkt

Fredric Thunholm själv anser att SJ tar för lättvindigt på situationen.

– Jag tycker att det är konstigt att man inte markerar tydligare mot chefen som genom hot försöker påverka vad jag skriver och att man fortfarande inte har bett om ursäkt till mig och Affärsvärlden och min arbetsgivare, säger Fredric Thunholm och fortsätter:

– Det jag framför allt slås av är dumheten som SJ uppvisar. Att de inte klarar av läsa en text, att de inte verkar begripa vad en metafor är och de skickar mejl där de hotar att bryta mot lagen utan att förstå att mejlen kommer att finnas kvar efter att de är avsända.

Är det möjligt att du gick för hårt åt SJ i din krönika?

– Jag tycker inte det men det är såklart upp till varje läsare att ha en åsikt, säger Fredric Thunholm.

Följ ämnen i artikeln