Blåst på både tavla och pengar

Uppdaterad 2017-02-21 | Publicerad 2016-12-06

Tavlan var äkta, det hade experten på Stockholms Auktionsverk intygat.

Men när den skulle säljas på Bukowskis hade samma expert ändrat sig: Tavlan är en förfalskning.

Nu står Annette Kristensson Nilsson utan vare sig tavla eller pengar.

Det var inte Annette Kristensson Nilsson, 58, som köpte tavlan, utan hennes bror.

I Stockholms Auktionsverks katalog över specialauktionen Svenskt måleri i mars 1984 är utrop nummer 20 förkryssad.

”EKSTRÖM, Per (1844-1935). Sign. Insjölandskap med uppdragen eka. Olja d. 65x84. 15 000”

– Jag har inte hittat det kvittot så jag vet inte hur mycket min bror betalade men utropspriset var 15 000 kronor, säger Annette Kristiansson Nilsson.

Expertbedömd

Att bedöma äktheten i en tavla är omöjligt för en lekman men här hade Stockholms Auktionsverks heltidsanställda expert undersökt målningen och satt auktionshusets goda namn i pant på att det verkligen var en tavla målad av den kända Per Ekström.

Drygt 30 år senare hade konstexperten bytt arbetsplats, från Stockholms Auktionsverk till Bukowskis och av en händelse var det till Bukowskis som Annette Kristiansson Nilsson vände sig för att sälja sin ärvda tavla.

– Det var samma expert men nu sa han att tavlan var förfalskad, säger Annette Kristiansson Nilsson.

Att det var en förfalskning kom också experter vid Per Ekström-museet i Orrefors fram till. Annettes tavla beslagtogs av polisen.

– Jag pratade med Auktionsverket och de lovade att jag skulle få något slags kompensation. Sedan ändrade de sig och sa att den nya ägaren inte ville ta ansvar för vad tidigare personal hade gjort.

Den nya ägaren är det danska nätauktionsföretaget Lauritz.

”Anmärkningsvärt”

Peter Lloyd som är den enda polis i Sverige som ägnar sig åt konstbrott på heltid har avslutat ärendet men är upprörd över Stockholms Auktionsverks agerande.

– Jag har aldrig varit med om det tidigare. Det normala, kutymen, är att kunden får ersättning, även om det gått lång tid. Jag tycker att det här är så anmärkningsvärt att jag talade med min chef om det.

Rent juridiskt har Stockholms Auktionsverk inga skyldigheter.

– Det kan finnas flera olika rättsprinciper här. Men vare sig det skulle handla om konsumenträtt eller oredlighet så har preskribtionstiden på tio år passerat, säger Konrad Lundberg, juristdoktorand vid Stockholms universitet.

”Brukar ta tillbaka föremålet”

Många av de svenska auktionshusen samlas i Sveriges Auktionsföretags Förening som ska ”värna och utveckla goda affärsseder inom auktionsbranschen”.

Lena Hafdell är ordförande och även vd för Göteborgs Auktionsverk.

Finns det några branschriktlinjer för att kompensera kunder som köpt ett föremål som senare visar sig vara falskt?

” Generellt gäller för de större auktionshusen att om det visar sig att katalogiseringen av någon anledning inte stämmer brukar auktionshuset ta föremålet tillbaka. Köparen får då tillbaka den summa som betalts för föremålet.”, skriver Lena Hafdell i ett mejlsvar.

Annette Kristiansson Nilssons tavla finns nu hos polisen. Om hon vill behålla den måste saken upp i domstol för beslut om tavlan ska förstöras, falskstämplas och få signaturen borttagen eller återlämnas som den är.

– Jag kommer att tacka nej till att återfå tavlan. Jag orkar inte riktigt ta det genom en rättegång också.

Aftonbladet har sökt Niclas Forsman som är vd för Stockholms Auktionsverk.

Följ ämnen i artikeln