Barn stämmer USA: ”Alla har rätt att leva – inte bara vuxna”

Uppdaterad 2024-02-28 | Publicerad 2023-12-13

Invånare tvingas fly skogsbränder, översvämningar och hetta i Kalifornien. Nu går 18 barn till domstol och stämmer EPA och amerikanska regeringen.

18 barn i Kalifornien går till domstol – de säger att klimatförändringarna medvetet har nonchalerats.

– Alla har rätt att leva, har rätt till frihet och att kunna sträva efter lycka – inte bara vuxna, säger 15-årige Noah.

Barnen, som är åtta till 17 år gamla, stämmer amerikanska EPA, Environmental Protection Agency, som de menar har låtit USA växa till en av världens värsta länder sett till föroreningar – vilket äventyrar barnens framtid, skriver brittiska The Independent.

Förutom EPA nämns också EPA-administratören Michael Regan och den amerikanska regeringen. Barnen hävdar att det förekommit klimatrelaterade orättvisor under de 50 år som EPA fick uppgiften att kontrollera landets luftkvalitet och kontrollera utsläppen, som är bland de största i världen.

I sin stämningsansökan pekar barnen på att de har känt sig diskriminerade på grund av att de är underåriga, eftersom användandet av fossila bränslen minskar deras livsvärde och det liv de i förlängningen kommer att kunna leva på grund av klimatförändringarna i framtiden, skriver Our Children’s Trust, en ideell advokatbyrå som hjälper de 18 barnen, i ett pressmeddelande.

Barnen säger i pressmeddelandet att de påverkas av klimatförändringar under uppväxten i västra USA, som att ha förlorat sina hem i stora skogsbränder, översvämningar och evakueringar på grund av ”livshotande” klimatförändringsrelaterade händelser.

– Vi flyr från skogsbränder, evakueras vid översvämningar, får panik i heta klassrum i ännu en värmebölja. Vi känner oss konstant oroliga inför framtiden, och alla runt oss, ingen rör sig tillräckligt snabbt, säger 15-årige Noah, ett av barnen.

Han hoppas att stämningen ska påminna alla om den konstitutionella rättigheten att varje medborgare har rätt till att leva, har rätt till frihet och att kunna sträva efter lycka – inte bara vuxna.