Bakslag för åklagaren i Arklövfallet

TT

Publicerad 2023-07-27

Göta hovrätt. Arkivbild.

Tingsrättens beslut att omvandla polismördaren Jackie Arklövs livstidsstraff till ett tidsbestämt straff har överklagats till hovrätten.

Men åklagarens begäran om att hämta in ett nytt yttrande från rättsliga rådet avslås.

Den 14 juni meddelade tingsrätten att den i dag 50-årige Arklöv får sitt straff tidsbestämt till 41 år, och därmed kan släppas fri hösten 2026.

Domstolen anser att det inte längre föreligger någon ”konkret och beaktansvärd” risk för att han ska återfalla i brottslighet av allvarligt slag. Bedömningen grundade sig i Rättsmedicinalverkets bedömning om att risken för återfall nu är låg.

Tingsrätten tog även fasta på att Socialstyrelsens rättsliga råd inte tog avstånd från Rättsmedicinalverkets nya bedömning.

Men enligt åklagare Helena Falkerby har tingsrätten tolkat rättsliga rådets yttrande felaktigt – hon menar att det är uppenbart att rådet inte ställde sig bakom Rättsmedicinalverkets nya bedömning om att återfallsrisken nu är ”låg”.

Med anledning av det begärde hon i samband med överklagan till hovrätten att utredningen ska kompletteras med ett nytt yttrande av rättsliga rådet, där rådet ska få tillfälle att förtydliga sin syn på utredningen.

Den begäran avslås nu av Göta hovrätt.

”Tillräckliga skäl att komplettera utredningen på det sätt åklagaren begärt föreligger inte”, skriver domstolen i beslutet.

Följ ämnen i artikeln