Grannen: ”Det får inte hända ett barn till”

Publicerad 2023-06-02

En pojke vårdas för livshotande skador sedan han fallit i ett hisschakt i hyreshus i Göteborg.

Boende i huset är chockade och arga efter händelsen. De kräver att hissarna i området byggs om – så att något liknande aldrig inträffar igen.

– Jag hör skriken. Det är något jag aldrig kommer glömma, säger en granne som var hemma när olyckan inträffade.

I onsdags larmades räddningstjänsten till ett hyreshus i Johanneberg efter att ett barn klämts fast i en hiss. Vid insatsen föll pojken fem våningar ned i hisschaktet. Pojken vårdas nu för livshotande skador.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska pojken initialt ha fastnat med ett ben i mellanrummet mellan ytterdörren och skjutdörren i hissen. Kort efter startade hissen varpå pojken klämdes.

När Aftonbladet är på plats under fredagen är hissen avstängd och hyresvärden har placerat ut stolar på varje våning – så att den som går i trapporna vid behov kan sätta sig och vila.

Här syns glipan mellan hissdörrarna.

Hörde skriken

Grannar i huset är omskakade, ledsna och arga över det som hänt. En granne som var hemma när olyckan inträffade säger att det är något hon aldrig glömmer.

– Jag kommer aldrig glömma de här skriken. Mammans skrik, säger grannen.

Hon är märkbart berörd av det som inträffat och har svårt att sova.

– Jag ligger vaken och tänker på pojken och mamman.

Grannen är mycket tydlig med vad som behöver göras. Hissar med ett stort avstånd mellan den inre och yttre dörren borde förbjudas.

– Jag vill se en lagändring. Den här typen av hissar ska inte få finnas. Ingen av de här hissarna som är byggda 1939 är barnsäkra, säger hon och visar hur stort utrymmet mellan de båda dörrarna är med sina händer – cirka 1,5 decimeter.

När Aftonbladet är på plats under fredagen är hissen avstängd.

Hon konstaterar att den typen av hissdörr med en ytterdörr och en inre skjutdörr inte är barnsäker och får medhåll från flera andra grannar.

En annan granne påtalar att det inte är första gången det händer en allvarlig incident med den här typen av hissdörr och refererar till artiklar i Hem och hyra. Där beskrivs hur två barn fastnade mellan dörr och grind i hissar med liknande konstruktion.

– Det har alltså hänt förut och så händer det så katastrofalt igen. Det är så fruktansvärt, säger hon.

Händelsen har svetsat samman flera av grannarna. De försöker stötta varandra efter det som hänt och är också överrens om att alla hissar av den här typen i Sverige måste byggas om.

– Man gråter en skvätt lite då och då. Det här får bara inte hända något annat barn, säger en kvinna.

Grovt vållande till kroppsskada

Hyresvärden Familjebostäder uppger att man startat en utredning under fredagen. Efter utredningen tar man beslut om vad som ska ske med hissarna.

– Skulle det visa sig att hissarna behöver bytas ut så kommer vi göra det. Det viktigaste är att det blir en säker hiss. Vi förstår att hyresgästerna är upprörda och vi har varit på plats för att ge dem stöd och ha en dialog, säger Katrin Amgarth, kommunikationschef för Familjebostäder.

Polisen utreder händelsen som grovt vållande till kroppsskada. Än har inte misstankarna riktats mot någon specifik aktör.

Tagna ur tjänst

De fem brandmän som var på plats och försökte rädda pojken har tagits ur tjänst. Lars Klevensparr, förbundsdirektör för Räddningstjänsten Storgöteborg, uppger att hans medarbetare mår mycket dåligt och har erbjudits psykologhjälp.

– Även om jag inte var på plats så kan jag se bilder framför mig. Det som inte får inträffa har inträffat, säger Lars Klevensparr, förbundsdirektör för Räddningstjänsten Storgöteborg.

Han kan inte uttala sig om vad som kan gått fel under insatsen. Den enkla anledningen är att han inte själv har pratat med de brandmän som arbetade vid insatsen. I normala fall brukar räddningstjänsten starta en egen utredning vid incidenter. Denna gång vill man avvakta polisens utredning.

Varför gör ni på det sättet?

– Jag tror inte det är bra att vi ska ställa de här frågorna till våra brandmän. Jag tänker att det är bättre att någon annan gör det först.

Han påpekar att hissens konstruktion kan ha bidragit till den allvarliga utgången.

– Hissen är ju drygt åttio år. Men om det har någon betydelse eller inte vet jag inte, säger han och fortsätter:

– Något måste ju ändå ha hänt under de här åren. Hissarna borde ju vara något säkrare i nådens år 2023, än vad de var på 30- eller 40- talet.

Följ ämnen i artikeln