Isabel, 21, valde att amputera sitt ben: ”Tänkte mer och mer på det”

Publicerad 2024-01-30

Isabel, 21, har valt att amputera sitt högra ben.

Beslutet kom efter år av smärta på grund av en ovanlig sjukdom.

– Jag tänkte mer och mer på det och insåg att det kommer att bli mycket bättre om jag gör det, säger hon.

21-åriga Isabel Mattsson har Neurofibromatos typ 1 (NF1) och har levt med smärtor i sitt högra ben under nästan hela sitt liv. Sjukdomen är medfödd och när Isabel var två år såg ortopederna och läkarna att benet växte snett.

Benskörhet konstaterades då benhålan i det högra benet var dött. Isabel bar en skena från att hon var två år. Ju äldre hon blev desto mer smärta upplevde hon då skelettet i benen slog i varandra.

– Smärtan var nästan konstant. Lättaste sättet för mig att beskriva smärtan är som ilningar i tänderna fast i benet. När jag stötte i benet eller råkade nudda så blev det värre men det gjorde nästan alltid ont.

Röntgenbild från 2009 på Isabels ben.

När Isabel fyllde 15 år så hade hon slutat växa och en eventuell operation kom på tal. Men operationen hade en amputationsrisk på 70%, något som då gjorde att Isabel valde att avstå den.

– Amputation har nästan alltid varit i bilden på så sätt. För att om jag till exempel skulle bryta benet då har risken varit jättestor att jag skulle behövt amputera.

Isabel har dokumenterat sin resa från tanke till handling på Tiktok.

I början av 2023 började det konkret talas om att amputera Isabels ben som ett alternativ för att få bort hennes smärtor.

– Det var då det började pratas om att ”vi kan inte operera, vi kan amputera”. Sen fick jag tänka på det ett tag.

Hur såg tankeprocessen ut då?

– Det första jag tänkte var ”nej, det här vill jag absolut inte göra, inte nu”. Jag var 20 år. Men sen så tänkte jag mer och mer på det och insåg att det kommer att bli mycket bättre om jag gör det. Jag har alltid haft ont. Det har varit jobbigt att gå långt, springa, cykla, simma eller bära tunga saker. Det har begränsat mig i allting, att jag har haft ont.

I mars 2023 tog Isabel det tuffa beslutet att tacka ja till att amputera sitt ben.

Dagen efter operationen i november 2023, då vaknade Isabel med sitt högra ben amputerat.

– De första veckorna efter operationen så sträckte jag mig efter foten, skulle klia. Eller rätta till byxan för att den var sne. Det var väldigt ovanligt i början. Jag hade jättemycket fantomsmärtor i början, där jag fick kramp i foten fast den inte är där, säger Isabel.

Hon berättar att fantomsmärtorna har lyckligtvis avtagit, men att känslan är kvar.

– När jag tar på mig skor, då kan känna som ett tryck på foten för att jag tar på mig skon. Men det finns ju ingen fot!

Här testade Isabel för första gången att stå upp efter att ha amputerat.

De senaste tre veckorna har Isabel fått öva på att använda sig av en protes hos en gåskola. Nu bär hon den tre timmar på förmiddagen och tre timmar på eftermiddagen.

– Det var en jätteovanlig känsla för att jag ”kände” ju foten och kände fantomsmärtor i början. Men det var ändå coolt att kunna ta några steg normalt igen.

– Något jag inte kunde göra vara att gymma och nu har jag börjat gymma två gånger i veckan. Jag har redan kunnat göra en sak mer än vad jag kunde göra innan, jag vill bara öka på den listan. Det känns spännande, roligt. Jag blir mer motiverad nu.

På Tiktok har Isabel delat med sig av hela sin resa, från att ha funderat på att amputera benet – till att ha gjort det.

– Jag har tyckt det var ganska kul att prata om, det är flera som har skrivit ”nu får du uppdatera!” så jag får köra på en till uppdatering i helgen nu, säger Isabel.

Följ ämnen i artikeln