Svenska ledamöter om von der Leyen

Wiktor Nummelin/TT

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2019-07-16

EU-kommissionens tillträdande ordförande Ursula von der Leyen får både ris och ros av de svenska EU-parlamentsledamöterna i Strasbourg.

Ja eller nein?

Åsikterna går isär bland de svenska EU-parlamentsledamöterna om nya EU-kommissionsordföranden Ursula von der Leyen.

Här är några av deras synpunkter:

– Hon har gjort ett väldigt bra intryck. Det första kanske inte var så bra, men det andra blev mycket, mycket bättre. Jag tycker att hon har visat hänsyn och respekt för de förfrågningar som vi har kommit med. Hon har tagit dem på allvar, säger Abir Al-Sahlani (C).

– Jag tycker det är bra att vi har valt henne. Det känns positivt med tanke på utgångsläget, där Frans Timmermans från socialdemokratiska gruppen såg ut att vara huvudkandidat. Nu har vi en kandidat som står upp för högerpolitik i betydligt större utsträckning och det är en stor glädje, säger Sara Skyttedal (KD).

– Efter att ha hört ert anförande här i dag står det fullständigt klart för mig att ni är olämplig för denna uppgift och jag kommer att rösta nej, sade Peter Lundgren (SD) i debatten i Strasbourg.

"Det räcker inte med vackra ord, tal om guld och gröna skogar – vi vill se konkreta och kraftfulla åtgärder för att vända en ohållbar utveckling i Europa", skriver Alice Bah Kuhnke (MP) i ett uttalande.

– Jag är förvånad att de gröna skjuter ut sig på det här sättet. Det kommer att försvåra för dem framöver. Deras inflytande blir ju svagare när de ställer sig på sidan om, säger Tomas Tobé (M).

– Vi tycker att hon ackommoderade en hel del av våra krav, på så sätt blev det ett ja. Men vi hade velat se ett annat utfall, självklart, säger Evin Incir (S).

– Jag tycker att hon har visat att hon står fast förankrad i EU:s grundläggande värderingar. Och som representant för Liberalerna – Sveriges Europavänligaste parti – är jag nöjd med det, säger Karin Karlsbro (L).

– Jag är inte nöjd förrän vi har en socialdemokrat som leder kommissionens arbete, men i det politiska läge vi har i Europa så har det varit viktigt med processen om det politiska innehållet, säger Heléne Fritzon (S).

ANNONS