Biden svar efter första valet: Attackerar Pete Buttigieg

Publicerad 2020-02-09

Iowa blev en motgång för Joe Biden, 77.

För att hämta stöd inför resten av primärvalet väljer han att håna sin motståndare Pete Buttigieg, 38, i en ny kampanjvideo med budskapet:

”Vi ska välja en president. Vad du åstadkommit har betydelse”.

Före detta vice president Joe Biden fick bara fjärde mest röster när Demokraternas kandidater gjorde upp i Iowa i det första primärvalet.

Inför tisdagens omröstning i New Hampshire och framförallt kommande omgångar i Nevada och South Carolina går han därför ut med en av de mest negativa kampanjfilmerna mot en motståndare under primärvalen någonsin, rapporterar CNN.

Han går till hård attack mot Pete Buttigieg som blev Iowa-valets vinnare. I kampanjvideon förlöjligas den tidigare South Bend-borgmästarens erfarenhet och bakgrund.

Och Biden utnyttjar sin relation till Barack Obama.

”President Obama kallade honom den bästa vice presidenten Amerika någonsin haft. Men Pete Buttigieg ger inte mycket för Joe Bidens meriter. Låt oss jämföra”, inleds videon.

Därefter följer olika jämförelser där Biden nått stora framgångar medan Buttigieg enligt videon inte har åstadkommit något av värde.

Att Biden som vice president var med och drev igenom en hälsovårdsreform som berörde 20 miljoner amerikaner ställs mot att Pete Buttigieg under sin tid som borgmästare i South Bend, Indiana, installerat belysning under broar som lyser upp vattnet.

Till Bidens bedrifter spelas allvarstyngd musik. Till Pete Buttigiegs diton spelas vad CNN beskriv som ”clownmusik”.

I kampanjfilmen antyder Joe Biden-lägret också att Pete Buttigieg är rasist genom att peka på att han sparkat en svart polischef och en svart brandchef.

Budskapet förtydligas i videon: ”Vi ska välja president. Vad du åstadkommit har betydelse”.

Under fredagkvällen svarade Pete Buttigieg på kritiken som riktas mot honom i Bidens aggressiva kampanjfilm:

– Jag erkänner villigt att om du letar efter den person som har mest erfarenhet från Washington-etablissemanget i ryggsäcken så har du din kandidat klar för dig, och det är uppenbarligen inte jag, säger han under ett tal.

– Det perspektiv jag bidrar med kommer från en person vars liv har formats av de beslut som fattas i de stora, vita husen i Washington DC, en person som har lett ett samhälle som för bara ett decennium sedan avskrevs som döende genom en historisk förändring, nån som vet hur det är att skickas ut i krig på order som kommer från Vita husets situation room.

Ett perspektiv Pete Buttigieg menar behövs innan det är för sent.

PODD Därför gynnas Donald Trump av val-kaoset i Iowa

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om primärvalet i Iowa som slutade med röstningskaos. Hur påverkar det de kommande valen? Gäst är Nivette Dawod, utrikesreporter på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen